CANVIS EN LA CARRERA DOCENT

Els nous professors tindran un any de pràctiques tutelades abans d'exercir

La iniciativa, anunciada per Isabel Celaá al Parlament, haurà de ser consensuada amb les autonomies i la comunitat educativa

undefined52379809 madrid 20 02 2020  politica   congreso de los diputados   en200220131329

undefined52379809 madrid 20 02 2020 politica congreso de los diputados en200220131329 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

A més de posar de relleu l’Educació pública, el canvi de currículums per insistir més en les competències i menys en l’ensenyament memorístic, i la modernització de la Formació Professional (FP) com a sistema per frenar l’atur juvenil i l’abandonament escolar prematur, la ministra Isabel Celaá té per objectiu prioritari la revisió de la carrera docent. La titular d’Educació acaba d’anunciar al Congrés dels Diputats la seva intenció que tots els professors –una vegada acabada la formació reglada– tinguin un any de «pràctiques tutelades» (una cosa semblant al MIR dels metges) abans d’exercir la professió, tant en Infantil com en Primària i Secundària. Aquell període serà «un programa d’inducció a la professió», en paraules de la ministra.

Actualment, la normativa que regula la professió docent en l’educació pública (a la qual s’accedeix després d’unes oposicions) estableix –de cara a «comprovar l’aptitud per a la docència dels aspirants»– una fase de pràctiques que inclou un període de docència directa. Regulada per cada autonomia, aquesta fase dura un mínim de tres mesos i un màxim d’un any. La novetat anunciada per Celaá implicarà, doncs, una homogeneïtzació del reglament. La ministra ha insistit que es treballarà amb totes les autonomies i la comunitat educativa per dur a terme el nou sistema (incloses les pràctiques tutelades), que forma part de l’objectiu d’actualitzar la professió docent al segle XXI.

«La professió docent és clau per a la qualitat de l’ensenyament. Són l’ànima de l’Educació i l’eix fonamental de la tasca del Govern», ha elogiat Celaá durant la seva compareixença parlamentària després de destacar que els docents també gaudiran de permisos retribuïts per a estades en centres europeus.

Derogació de la llei Wert

La ministra ha repetit que, ben aviat, el consell de ministres aprovarà la llei que deroga l’actual norma d’Educació, LOMCE, coneguda pel cognom del ministre del PP que la va aprovar, llei Wert, una norma «nociva», en paraules de la titular d’Educació. Les bases de la nova llei serà l’«excel·lència, la qualitat, la inclusió i l’equitat».

La futura norma garantirà, segons Celaá, la igualtat d’oportunitats i tindrà diversos cavalls de batalla. Entre ells, la prevenció de la violència masclista a les aules i l’educació afectivosexual adaptada a l’edat dels alumnes.

La norma –per la qual Religió es continuarà oferint als centres, però no comptarà per a nota ni tindrà assignatura alternativa– atorgarà més autonomia a les escoles i instituts i posarà de relleu l’Educació per a la ciutadania i la sostenibilitat. Un altre objectiu de la ministra és l’expansió de l’educació Infantil de primer cicle (que va dels 0 als 3 anys), en la qual actualment només hi ha matriculats un 39,6% dels nens i nenes.

Notícies relacionades

La ministra –en plena ronda de contactes amb els consellers d’Educació– també ha anunciat una reforma del sistema de beques. Es baixarà la nota d’accés i els llindars de la renda familiar. 

Respecte a les proves d’avaluació d’accés a la universitat (PAU), Celaá va assegurar als diputats que a mig curs escolar no es pot canviar. En tot cas, va anunciar que no hi haurà una PAU única per a tot Espanya perquè «les comunitats tenen les seves competències».