resolució del tribunal de menors

La Justícia italiana arxiva les denúncies de Juana Rivas contra la seva exparella per «inversemblants»

La jutge al·ludeix que són «inconsistents» i assenyala la «manipulació» dels menors contra el pare

14/06/2018 Granada.- Técnicos de la Junta estudian la petición de Juana Rivas sobre sus hijos.

14/06/2018 Granada.- Técnicos de la Junta estudian la petición de Juana Rivas sobre sus hijos. / EUROPA PRESS (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Tribunal de Càller ha arxivat les vuit denúncies que Juana Rivas va presentar per maltractament contra la seva exparella, l’italià Francesco Arcuri, incloent-hi la que va posar el juliol del 2016 per violència de gènere després de marxar d’Itàlia amb els seus fills i en la qual es va basar per no tornar els nens al pare, incomplint les resolucions que l’obligaven a fer-ho.

La interlocutòria d’arxivament, de data 17 de febrer i consultada per Europa Press, es dona després que la Fiscalia italiana arxivés, el març del 2019, aquestes denúncies, i afecta tant les que va presentar la mare a la localitat granadina de Maracena a Itàlia, com a Espanya i que van ser derivades posteriorment al país alpí. La jutge, segons ha avançat aquest dimarts el diari ‘El Mundo’, al·ludeix a les denúncies «inversemblants» i «inconsistents» de Rivas, així com a l’absència de «proves», i a la «manipulació» dels dos fills, menors d'edat, contra el pare.

La justícia italiana havia unificat en un sol procediment les diferents denúncies que Rivas va interposar contra la seva exparella des del 2016 fins a finals del 2018 i l’arxivament de la Fiscalia havia sigut recorregut per la seva defensa. Entre les denúncies que va analitzar la Fiscalia italiana hi ha la que Juana Rivas va interposar el juliol del 2016 a Espanya al·ludint a uns suposats maltractaments de l’exparella durant la seva convivència a Carloforte (Itàlia) a partir del juny del 2013 fins que va sortir amb els nens d’aquest país el maig del 2016.

Recurs davant del Tribunal Suprem

D’altra banda, l’octubre del 2019, el Tribunal de Menors de Càller es va declarar «incompetent» per prendre les mesures sol·licitades per Juana Rivas per suposat maltractament als seus fills, al·ludint que tenia recorreguda en una jurisdicció superior de la via civil la guarda i custòdia dels nens, que té el seu pare, Francesco Arcuri. La mediadora nomenada pel Tribunal de Menors havia incidit en la necessitat que Rivas rebés el «tractament» que s’estipulava en la sentència que va donar la custòdia exclusiva a Arcuri i que apuntava a un «funcionament psíquic greument patològic, associat a una desorganització mental».

Així mateix, a Espanya, i en una interlocutòria, del set de desembre, del Jutjat d’Instrucció número 9 de Granada, a la qual ha tingut accés Europa Press, la magistrada va declarar el sobreseïment també d’una denúncia de Rivas a Arcuri per suposadament haver aportat a les autoritats espanyoles «documents falsos en els quals es deia que els menors tenien la nacionalitat italiana», quan són espanyols de naixement. L’havia presentat, al·ludeix la interlocutòria, l’Advocat de l’Estat espanyol a requeriment de l’Estat Italià, i no Arcuri, d'acord amb el Conveni de la Haia, aplicable en el cas.

Notícies relacionades

«En cap moment s’ha discutit ni negat que els nens naixessin a Espanya i siguin espanyols. El que passa és que tenen la seva residència a Itàlia i també són italians al ser fills de pare italià», afegeix. També a Espanya, Rivas és pendent que el Tribunal Suprem resolgui el recurs presentat per la seva defensa sobre la sentència que la condemna a cinc anys de presó per dos delictes de sostracció de menors.

Referent a això, la Fiscalia ha donat suport a revocar la sentència, en tant que demana que se la condemni com a autora d’un únic de delicte, cosa que rebaixaria la pena de presó a la meitat, després que a l’estiu del 2017 estigués un mes en parador desconegut amb els seus dos fills. En l’escrit remès a la Sala Segona del Tribunal Suprem, la Fiscalia va recolzar una de les argumentacions que va fer la defensa de Rivas, que va demanar en el seu recurs que s’apreciés un únic delicte de sostracció de menors i no dos, amb independència dels fills afectats. Amb això la pena de presó que va ratificar l’Audiència de Granada es rebaixaria de cinc a dos anys i sis mesos.