PETICIÓ A LES INSTITUCIONS ESPANYOLES

Juana Rivas demana a alguna institució que es faci càrrec dels seus fills perquè "corren perill"

Insisteix en el "maltractament constant" de la seva exparella, amb qui han de tornar a mitjans d'agost

El pare dels nens atribueix l'última denúncia a una "estratègia de defensa" de cara a demanar un indult

zentauroepp47049856 graf1250  cagliari  italia   21 02 2019   juana rivas a su s190221194222

zentauroepp47049856 graf1250 cagliari italia 21 02 2019 juana rivas a su s190221194222 / Jorge Ortiz

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Juana Rivas, la mare granadina involucrada en un llarg periple judicial per la custòdia dels seus fills i elssuposats maltractaments de la seva exparella, ha demanat "auxili" a les institucions espanyoles i els sol·licita quees facin càrrec dels dos nens perquè "corren molt perill" si tornen a Itàlia amb el seu progenitor, Francesco Arcuri. En una carta oberta, insisteix que el pare "els maltracta d’una forma constant, psicològicament i físicament", i assegura que una professional sanitària de Granada li ha dit que estan en "situació d’alt risc si tornen amb el seu pare" ja que "no es poden defensar".

Rivas ha difós la carta dies després d’haver denunciat de nou el seu exmarit per "maltractament, lesions i amenaces de mort" cap als petits, de 13 i 5 anys, que passen les vacances estivals amb la seva mare a Granada i han de retornar el pròxim dia 14 d’agost al seu domicili a Itàlia. Una denúncia que l’advocat d’Arcuri a Espanya confia que serà arxivada, com les altres vuit presentades a Itàlia, i que atribueix a l’"estratègia de defensa" de Rivas davant els processos judicials que té oberts, com el recurs contra l’arxiu d’aquestes denúncies o el recurs contra la condemna a cinc anys de presó per sostracció de menors al no entregar-los al seu pare el 2017. Entenen que mantenir oberta la denúncia per maltractaments també encaixaria en la petició d’un possible indult si el Tribunal Suprem confirma aquesta condemna.

Protecció mentre s’investiguen els maltractaments

En aquest sentit, a la carta oberta Rivas sol·licita a "alguna institució d’Espanya" que tregui els seus fills del "perill mentre s’investiguen els maltractaments que jo estic denunciant, que professionals estan denunciant." I adjunta els informes mèdics del maig passat per ingressos hospitalaris a Càller, la ciutat més pròxima a l’illa en la qual resideixen, motivats per "sospita de maltractament", tot i que amb petició d’alta voluntària l’endemà.

La missiva esmenta suposats cops, amenaces i insults que els nens haurien referit a la mare, indicant que el progenitor justifica aquestes agressions dient "això és per la teva mare". "No podem esperar que passi una desgràcia irreparable", clama Rivas, remarcant que la casa "aïllada" en la qual resideixen "està sent un veritable lloc de tortura". La mare granadina apunta, a més, a l’informe de la pèrita italiana que va participar en el judici per la custòdia dels menors, en el qual negava que els menors correguessin risc amb el seu pare i estimava que patien síndrome d’alienació parental, una patologia qüestionada pels especialistes i que a Espanya rebutja el Consell General del Poder Judicial, la qual cosa li va valer que la justícia deixés els nens en mans del seu pare. "A mi no em creuen, als meus fills no els creuen, i això perquè una pèrita del Jutjat a Itàlia [...] diu que els estic manipulant. ¡Però si estan vivint amb el seu pare des de fa gairebé dos anys i jo els veig puntualment!", lamenta.

Notícies relacionades

"La prioritat per a mi sempre han sigut els meus fills, per això vaig sortir d’Itàlia fa ja més de tres anys, per treure’ls d’una situació de violència insostenible, i per això els dic, tot i que se’m parteixi el cor, que els els entrego, renuncio a estar amb ells perquè vostès, els poders públics del meu país i el dels meus fills, els protegeixin", conclou el text.

A més de la carta oberta, Rivas ha remès un escrit a la subdelegació del Govern per demanar a l’Executiu, al Congrés dels Diputats i al Parlament Europeu que adoptin "les mesures "que siguin necessàries" per protegir els seus fills com a "víctimes" de suposats maltractaments per part del seu pare. Així, entén que els seus drets fonamentals "estan clarament amenaçats" i apressa a impulsar els canvis legislatius necessaris per garantir-los, sol·licitant, a més, l’adopció de mesures cautelars que evitin que tornin amb el pare a mitjans d’aquest mes. En declaracions recollides per Europa Press, la defensa d’Arcuri es va mostrar confiada que els menors tornaran a Itàlia en la data estipulada i que Rivas no tornarà a procedir com ho va fer l’estiu del 2017, quan va estar un temps amb ells en parador desconegut incomplint les resolucions que l’obligaven a entregar-los al progenitor.