27 set 2020

Anar al contingut

propostes

La Generalitat avisarà per SMS en cas d'emergència química

El conseller Buch incideix en la necessitat de millorar la comunicació amb la població davant d'incidents com l'explosió de la petroquímica de Tarragona

El Periódico

La Generalitat avisarà per SMS en cas d'emergència química

NACHO DOCE

La Generalitat avisarà per SMS de les emergències químiques com la que va passar el gener després de l’explosió a la petroquímica en el polígon sud Tarragona, que va causar tres morts. Així ho ha anunciat aquest matí el conseller d’Interior, Miquel Buch, en una compareixença a Reus en què ha incidit en la necessitat de millorar la comunicació amb la població davant d’incidents d’aquest tipus. Després de l’explosió a la fàbrica d’Iqoxe no van sonar les sirenes per avisar els ciutadans.

D’aquesta manera, la voluntat de la Generalitat és d’establir un sistemes d’enviaments massius i geolocalitzats de SMS al mòbil dels ciutadans de l’entorn afectat. També s’utilitzaria en casos d’incidents menors com, per exemple, purgues amb emissió de fum. En aquest sentit, la Generalitat vol «simplificar els criteris d’activació de les sirenes de risc químic i avaluar el format actual de les proves que es fan cada any». 

A més d’aquestes dues, Buch ha presentat un total de cinc propostes, a partir d’un treball de Portecció Civil, per millorar la gestió de les emergències químiques després de reunir-se amb alcaldes del Camp de Tarragona, representants de la indústria química i sindicats. 

El conseller ha comunicat que es dissenyarà una proposta de xarxa de sensors químics situats entre la indústria i els sectors habitats per poder conèixer de manera automàtica si hi ha risc per a la població per presència d’un núvol tòxic o inflamable en cas d’accident.

Buch també planteja recuperar una eina de planificació d’emergències específica per al risc químic de Tarragona com el Plaseqta. I, finalment, els municipis s’implicaran més en la presa de decisions, facilitant la implantació dels plans municipals d’emergències.