AVENÇ MÈDIC

Científics catalans impulsen la primera edició genètica d'embrions a Espanya

Un equip de l'IDIBELL i de Dexeus Dona dirigit per Anna Veiga modificarà embrions per entendre el desenvolupament embrionari en les seves fases inicials

El projecte, que utilitzarà la tècnica CRISPR/Cas9, permetrà millorar les tècniques de reproducció assistida i entendre per què algunes parelles no són fèrtils

zentauroepp39529626 embriones180624171045

zentauroepp39529626 embriones180624171045

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Científics de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de Dexeus Dona dirigits per la doctora Anna Veiga han posat en marxa la primera edició genètica d’embrions a Espanya. Es tracta d’un projecte pioner al nostre país que busca estudiar el desenvolupament d’embrions editats i explicar com es desenvolupa un embrió humà en les seves etapes més inicials. Així mateix, l’estudi permetrà millorar les tècniques de reproducció assistida i aclarir per què algunes parelles no aconsegueixen un embaràs.

L’equip de Veiga utilitzarà la tècnica d’edició genètica  CRISPR/Cas9, un mètode que ha revolucionat la biologia des de la seva invenció el 2012 i que actua com unes tisores dirigides que modifiquen seqüències de l’ADN o gens concrets.  Aquesta tècnica té el potencial de tractar malalties causades per la mutació d’un gen, ja que pot utilitzar-se per eliminar o reparar els gens canviats en embrions i així evitar que els nadons neixin amb patologies genètiques. Aquesta tècnica va ser la que va fer servir el científic xinès He Jiankui, que va alterar l’ADN dels embrions de dues bessones, de tal manera que una d’elles hauria nascut amb una modificació genètica que la faria resistent al VIH. 

L’estudi, batejat amb el nom d’EMBRYOCRISPR, se servirà de l’edició genètica amb el CRISPR/Cas9 per estudiar diversos gens que tenen una importància clau en el desenvolupament embrionari. Per a això es modificaran alguns dels gens i s’avaluarà l’evolució dels embrions editats en les primeres etapes del desenvolupament embrionari.

Les limitacions de la tècnica CRISPR

Fins ara, els estudis sobre el desenvolupament embrionari en les seves fases inicials són molt limitats, principalment per la falta de mostres i per les limitacions ètiques i legals.  La tècnica CRISPR/Cas9 pot ser, apunten des d’IDIBELL, «un instrument molt potent per aprofundir en el seu coneixement». No obstant, afegeixen, existeixen «limitacions tècniques» per a l’aplicació d’aquest mètode: «D’una banda, s’ha d’assegurar que s’estan modificant totes les cèl·lules de l’embrió i evitar el que es diu mosaicisme embrionari –els embrions mosaic són aquells que tenen cèl·lules amb un nombre de cromosomes correcte i altres cèl·lules cromosòmicament alterades. També existeix el risc d’alterar altres gens a més del gen d’interès, fet que podria tenir importants efectes col·laterals».

El projecte que es posa ara en marxa, «únic i pioner en l’Estat espanyol», permetrà avaluar i resoldre els problemes tècnics que el mètode CRISPR/Cas9 presenta actualment. 

Cessió d’embrions 

Notícies relacionades

Els embrions humans que s’utilitzaran en aquest projecte procedeixen de processos de fecundació in vitro del servei de Medicina de la Reproducció de Dexeus Dona i han sigut cedits de forma voluntària i altruista per part dels pares per a aquesta investigació.

Una altra novetat d’aquest projecte és que s’utilitzarà la tècnica del ‘time lapse’, que permet l’observació contínua i en temps real dels embrions i, per tant, del seu desenvolupament.