CRISI PER L'EPIDÈMIA

«L'enemic no som els xinesos, sinó el coronavirus, que no té passaport»

L'ambaixada xinesa a Madrid denuncia que hi ha hagut «casos puntuals» de discriminació als seus compatriotes

coronavirus / periodico

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda

L’ambaixada de la Xina a Madrid reconeix que, arran de l’expansió del coronavirus, han rebut queixes de compatriotes per tracte discriminatori. Tot i que, de moment, es tracta de «casos aïllats», segons ha comentat aquest matí l’encarregat de negocis de la institució, Yao Fei. «Als nostres propis fills, a l’escola, els diuen coronavirus. Però ens ho prenem com a bromes de nens», ha afegit després de deixar clar que el Govern xinès està fent un esforç sense precedents –incloent-hi la transparència informativa– per combatre una infecció que, de moment, ha provocat la mort de 425 persones a la Xina (i dues més fora de les seves fronteres). «L’enemic no som els xinesos, és el coronavirus, que no té passaport», ha insistit.

Respecte a l’imminent Mobile World Congress (del 24 al 27 de febrer a Barcelona), el responsable de l’ambaixada ha reconegut que encara no tenen totes les dades dels xinesos inscrits, però que es prendran «totes les mesures preventives que siguin necessàries».

Informació transparent

Yao Fei ha volgut traslladar un missatge de tranquil·litat i ha reconegut que molts ciutadans xinesos que han tornat a Espanya estan de manera voluntària en quarantena per evitar el contacte directe. El responsable de l’ambaixada ha reiterat que Xina aquesta oferint informació transparent a tots els països perquè, tots plegats, tots els governs emprenguin una lluita «històrica i heroica». El coronavirus, ha insistit, és «un problema de la tota la humanitat i mereix un esforç mancomunat».

Notícies relacionades

Després de lloar el recolzament de la majoria de països, entre els quals Espanya, ha carregat contra els Estats Units, per aprovar mesures inútils –com el veto a les fronteres als ciutadans xinesos– i provocar un «pànic internacional innecessari».

Yao Fei ha recordat que, malgrat l’alarma internacional, la taxa de mortalitat del coronavirus és del 2%, un percentatge molt inferior al de la grip comuna o la síndrome respiratòria SARS. «Als Estats Units, la grip comuna [d’aquesta temporada] ha provocat 6.600 morts», ha afegit. Yao Fei també ha reconegut que el comerç il·legal d’animals salvatges –possible focus de la infecció– està prohibit a la Xina, però que aquest tipus de mercats no estan eliminats al 100%. Una vegada que se superi la crisi del coronavirus, el govern xinès emprendrà «controls més rigorosos».

Temes:

Coronavirus