Crisi sanitària

La Xina acusa els EUA de crear pànic amb el coronavirus

El ministeri d'Exteriors del país asiàtic lamenta que Washington no hagi ofert ajuda

zentauroepp52117187 coronavirus filipinas200203094545

zentauroepp52117187 coronavirus filipinas200203094545 / Aaron Favila

1
Es llegeix en minuts

El ministeri d’Exteriors xinès ha acusat aquest dilluns els EUA d’estar creant i estenent la por al coronavirus en lloc d’oferir ajuda a la Xina. El portaveu ministerial, Hua Chunying, ha explicat que els EUA ha sigut el primer país a evacuar parcialment al seu personal diplomàtic i el primer a imposar el veto a viatgers xinesos.

[Seguiu aquí al minut les últimes notícies sobre el coronavirus]

La Xina ha assegurat que el Govern dels Estats Units no ha proporcionat «cap ajuda substancial» a Pequín per lluitar contra el coronavirus que acorrala el país asiàtic i ha dit que, «per contra», ha fet coses que «podrien crear i estendre el pànic».

En una roda de premsa a través de l’aplicació de missatgeria WeChat –per evitar les reunions multitudinàries que el Govern xinès desaconsella– la portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Hua Chunying, va assenyalar que des de l’inici del brot «alguns països han proporcionat recolzament i assistència» per ajudar la Xina.

No obstant, els Estats Units, van afegir, va ser el primer país a evacuar el personal del seu consolat a Wuhan –ciutat on va sorgir el brot–, a suggerir la retirada parcial de la seva ambaixada i a prohibir l’entrada de xinesos al seu país, malgrat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) «va deixar clar que no recomanava o fins i tot s’oposava a restriccions de viatge». «El que els Estats Units han fet podria crear i estendre el pànic», va afirmar la portaveu.

Crisi de salut pública

Hua va destacar que «en un món globalitzat, els destins de tots els països estan estretament vinculades» i va considerar que «davant d’una crisi de salut pública, els països han de treballar junts per superar les dificultats en lloc [...] d’empobrir el veí i treure avantatge de les dificultats dels altres».

Notícies relacionades

D’altra banda, la portaveu va revelar que fins ahir, 2 de febrer, 16 estrangers havien sigut infectats pel nou coronavirus a la Xina, d’entre els quals dos s’han recuperat i 14 encara estan en quarantena en situació estable.

Hua no va precisar, no obstant, la nacionalitat d’aquestes 16 persones.