EPIDÈMIA A LA XINA

Els mites i veritats del coronavirus explicats en mems

El virus que va brotar a Wuhan es diu 'nCoV2019', té un genoma diferent dels altres i era desconegut fins ara

china-coronavirus

china-coronavirus

2
Es llegeix en minuts
Begoña González

El coronavirus de la Xina, que ha desencadenat en molts dels malalts un brot de pneumònia, ha deixat ja, almenys, 100 morts i les autoritats sanitàries han elevat a prop de 5.000 el nombre d’infectats. Tot i que la major part dels casos es concentren a la ciutat de Wuhan (a la Xina), el virus ha sortit de la Xina i ja ha arribat a països com Tailàndia, el Japó, Corea del Sud, els EUA, França o Alemanya. Les xarxes ara s’han convertit en un altaveu de mites i veritats humorístiques sobre la malaltia. 

1. El coronavirus s’encomana amb esternuts

CERT. La malaltia es pot encomanar de persona a persona, mitjançant gotes al tossir o esternudar. Recentment s’ha sabut que també s’encomana durant la fase d’incubació, mentre la persona encara no ha desenvolupat els símptomes.

2. Es pot encomanar mitjançant paquets que vinguin de la Xina

FALS. Els virus es propaguen per contacte humà. Segons la comunitat mèdica, actualment no hi ha dades que el coronavirus pugui transmetre’s a través d’articles d’ús comú a causa de la sensibilitat del patogen als canvis ambientals. Els virus sempre requereixen que hi hagi algun tipus de contacte amb l’ésser viu infectat o les seves secrecions, tingui aquest ésser viu o no els símptomes. 

3. La malaltia s’està expandint

CERT (amb matisos). Especialistes en malalties infeccioses preveuen l’arribada a Espanya de casos importats infectats amb el coronavirus però descarten que es produeixi una epidèmia.  En això han coincidit, en declaracions als mitjans, els doctors Santiago Moreno, cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Universitari Ramón i Cajal de Madrid, i Josep Maria Llibre, de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona).  Així mateix, han assenyalat que el sistema sanitari espanyol està preparat per fer front al virus, per la qual cosa han transmès un missatge de tranquil·litat

4. Es pot curar amb paracetamol

FALS. No hi ha vacuna ni tractament antiviral per al coronavirus. Només se’n tracten els símptomes, amb paracetamol o ibuprofen i hidratació en casos lleus. En casos greus, es fa un suport hemodinàmic i/o respiratori. Així mateix, els antibiòtics tampoc són efectius, ja que tan sols serveixen contra els bacteris, no els virus.

5. La simptomatologia és com la de la pneumònia

Notícies relacionades

CERT. Els símptomes més comuns d’aquest coronavirus són similars als de la pneumònia, per això se li diu «pneumònia xinesa». Inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. 

6. Es pot evitar el contagi

CERT. Aquest virus es transmet per via respiratòria a través de petites gotes respiratòries i pel contacte estret amb les secrecions infectades. Per això és important mantenir una bona higiene de mans, cobrir-se la boca i el nas al tossir o esternudar, cuinar completament la carn i els ous i evitar, dins del possible, el contacte amb persones que tinguin símptomes com a tos i esternuts. El període d’incubació de la malaltia és d’entre dos dies i un màxim de 14. 

Temes:

Xina Coronavirus