INVESTIGACIÓ

Els Mossos destapen un 'pelotazo' urbanístic del 'clan Jodorovich' a Sabadell

Un membre de la família va vendre a l'ajuntament vallesà una nau per 3,2 milions, quan li va costar només 500.000 euros

La policia inclou la compravenda de l'immoble de l'antiga fàbrica Artèxtil en una investigació per blanqueig de capitals

zentauroepp51875669 bcn200127193838

zentauroepp51875669 bcn200127193838

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / X. Oliva

Els Mossos d’Esquadra han destapat un ‘pelotazo’ urbanístic a Sabadell del ‘clan Jodorovich’, al qual històricament la policia vincula amb el narcotràfic i que un jutjat de Barcelona està investigant per presumpte blanqueig de capitals. Un membre d’aquesta família i una empresa van comprar el 2017 una nau de l’antiga fàbrica Artèxtil, considerada la catedral del tèxtil, per 500.000 euros, i al cap d’un any i mig la van vendre a l’Ajuntament de Sabadell per 3,2 milions d’euros, més de sis vegades el capital invertit. L’operació es va forjar en l’època de l’anterior equip municipal de Maties Serracant Camps, de la Crida per Sabadell, coalició en la qual té un important pes la CUP.

En aquest negoci hi participa Amadeo M. M., conegut com a ‘Lele’, que la policia inclou en el ‘clan Jodorovich-los Mulatos’. Els informes policials, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, el situen com a «home de confiança» del seu cosí Simón Montero Jodorovich, president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) i un dels principals investigats per presumpte blanqueig de capitals. Els Mossos calculen que el patrimoni d’Amadeo s’acosta als 4,5 milions d’euros.

L’inici de la seva fortuna, segons la policia de la Generalitat, es remunta al 2013, quan va cobrar de dos dècims de loteria per import de 161.000 euros. El 2015 va tornar a resultar «guanyador», aquesta vegada amb 13 dècims del sorteig de Nadal, amb 1,3 milions d’euros. Els Mossos recalquen als seus informes que l’adquisició de butlletes premiades és «un dels mètodes preferits per aquells que volen justificar una quantitat de fons d’origen desconegut», per la qual cosa sospiten que els dècims cobrats per Amadeo amaguen «realment una operació de blanqueig de fons criminals».

Amb aquest primer capital, Amadeo va començar a invertir en una mercantil de venda de vehicles, que va disparar els seus beneficis amb la seva entrada en restaurants i en empreses de comerç de productes de nutrició esportiva. «Tot aquest patrimoni consolidat en poc temps, com la seva falta d’antecedents penals», situa Amadeo com a «candidat ideal a figurar com a titular del patrimoni més important del clan familiar», apunten els investigadors.

Una veritable ganga

Entre aquests negocis que estan sota la lupa dels Mossos hi ha la compra el març del 2017 d’una nau d’oficines de l’antiga fàbrica Artèxtil, al carrer de Quevedo de Sabadell, catalogada pel municipi com a bé protegit. El dia 30 d’aquell mes, Amadeo M. N. i la constructora Suenty Premium van adquirir la nau a la seva propietària, Inmobiliaria Europea Manet, que en aquells moments estava submergida en ple procés de concurs de creditors. El membre del ‘clan Jodorovich’ va comprar el 70% de l’immoble mitjançant el pagament de 350.000 euros procedents d’un préstec i l’empresa, la resta, per 150.000 euros. El desemborsament total va ser de 500.000 euros, quan la taxació de la finca inclosa en el pla de liquidació d’Europea Manet era de molt més: 2,9 milions d’euros.

Això sí, sobre la finca hi havia tres anotacions d’embargaments per deutes per valor d’1,2 milions d’euros. No obstant, quan el jutge mercantil que tramitava el concurs de creditors de la immobiliària va autoritzar la compravenda, ell mateix va acordar l’aixecament d’aquests embargaments, amb la qual cosa, indiquen els Mossos, Amadeo i el seu soci empresarial van adquirir la nau industrial lliure de càrregues per tan sols 500.000 euros. Un veritable negoci.

Un any i mig més tard, el 13 de desembre del 2018, Amadeo i l’empresa que l’acompanya en aquesta operació van arrodonir el ‘pelotazo’ i venen a l’Ajuntament de Sabadell la finca per 3,2 milions d’euros. Davant del notari i en representació del consistori van comparèixer el llavors tinent d’alcalde urbanisme, Julio Fernández Oliveras (ERC), que abans havia sigut alcalde, i el secretari municipal.  Malgrat els percentatges de titularitat de la propietat, es va pactar repartir l’import de la venda de la següent manera: 2,1 milions per a Amadeo i 1,1 milions per a l’empresa Suenty Premium.  Els Mossos destaquen que aquesta operació va generar un marge de benefici total de 2,7 milions d’euros, dels quals Amadeo va obtenir 1,75 milions, cosa que representa un 500% de la seva inversió, mentre que l’empresa va tenir una rendibilitat de 950.000 euros.

Fonts de l’actual equip municipal de Sabadell confirmen a aquest diari totes les dades que consten als informes dels Mossos, alhora que van assegurar es tracta d’una operació que es va forjar en l’època de l’anterior consistori. 

Inversions sospitoses

Notícies relacionades

Amb aquest benefici, Amadeo va continuar amb els seus negocis urbanístics i va comprar per 760.000 euros, segons la policia, una finca formada per dues cases i quatre terrenys en la urbanització Costa-Cunit, a la localitat de Cubelles (Garraf) i un altre solar a Sant Quirze del Vallés (Vallès Occidental) per 650.000 euros. Els Mossos conclouen que Amadeo, aportant un capital de 350.000 euros, «ha sabut invertir» en la compra d’un immoble procedent d’un procés de liquidació, per a, en tan sols uns mesos, vendre’l per un preu molt superior a l’Ajuntament de Sabadell, «cosa que resulta altament sospitosa». La policia concreta que al ‘Lele’ «aquesta operació li genera un descomunal marge».

La investigació s’ha ampliat a altres compres de solars en diverses localitats per part d’aquesta persona. La policia de la Generalitat comptabilitza que, almenys, té registrades una quinzena de propietats, entre locals, vivendes, algun d’ells pisos turístics, i parcel·les i aparcaments. Els Mossos vinculen totes aquestes inversions al blanqueig de capitals del ‘clan Jodorovich-los Mulatos’. La policia va efectuar entrades i registres per aquest cas el setembre de l’any passat.

Una joia industrial amb un futur incert

Parlar d’Artèxtil, o de Cal Garcia-Planas, és fer-ho de la gloriosa època en què Sabadell va ser la ciutat referent del tèxtil a Espanya. La majestuosa empresa familiar dels Garcia-Planas, que va ser fundada pel patriarca, Josep, va estar en funcionament 60 anys, sent una de les més importants del sector.