INVESTIGACIÓ POLICIAL

Els Mossos investiguen els negocis del 'clan Jodorovich'

Quatre dels seus membres van ser detinguts fa uns dies per blanqueig i tràfic de drogues, tot i que estan en llibertat

Un de els líders de la família va posar en marxa, amb un cònsol honorari, un negoci per transformar cànem en oli

video 3546755 / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Els Mossos d’Esquadra estan investigant els negocis del ‘clan Jodorovich’ i la seva relació amb diversos cònsols honoraris de països europeus i africans establerts a Barcelona. Amb un d’aquests diplomàtics, el líder d’aquesta família va instal·lar a Astúries una màquina industrial dissenyada per processar cànem i transformar-lo en oli, amb la voluntat posterior de comercialitzar-lo, segons ha informat aquest dissabte la policia de la Generalitat. Les indagacions estan en mans de la Divisió de Criminalització, en coordinació amb el Jutjat d’Instrucció número 10 de Barcelona i la Fiscalia de Crim OrganitzatEl 18 de setembre van ser detinguts quatre membres de la família a la Zona Franca per presumpte blanqueig de capitals i tràfic de drogues. Després de passar a disposició judicial, van quedar en llibertat provisional

La investigació es va iniciar a començaments del 2017, després de la detenció d’un home vinculat a aquest clan que havia posat en marxa un negoci de compravenda de vehicles de luxe a la capital catalana. Arran d’aquestes indagacions, segons els Mossos, es va poder descobrir un «entramat empresarial» controlat directament per aquesta família o a través de testaferros. La policia també els va poder vincular ambl’adquisició d’immobles de luxe, sense que les persones detingudes disposessin d’ingressos lícits per fer aquestes inversions.

Estirant el fil, els agents han descobert la relació entre el líder del clan i cònsols honoraris. Amb un d’ells, un dels encausats va posar en marxa una maquinària industrial per processar el cànem i convertir-lo en oli. La fabricació d’aquest dispositiu industrial «de grans dimensions» se la van encarregar a un enginyer espanyol i s’ha pogut intervenir a Astúries abans que comencés a funcionar en fase de proves.

Aquesta maquinària industrial va tenir un cost de producció de 300.000 euros i el seu procés de construcció va durar uns dos anys. Era capaç de transformar 400 quilos de cànem en 40 litres d’oli pur en menys de 12 hores a partir de processos mecànics i químics.

Cotxes de luxe, barco i diners

A més de les quatre detencions produïdes al setembre, els agents han pogut vincular dues persones més en aquesta trama i han pogut bloquejar vehicles de luxe, un barco i patrimoni immobiliari, a més d’intervenir armes de foc i més de 200.000 euros en efectiu.L’Agència Tributària  ha col·laborat amb la investigació pel possible frau de l’IVA en diversos exercicis fiscals en el negoci d’importació de vehicles de luxe.

Els investigadors creuen que un bitllet de loteria premiat amb un milió d’euros podria ser l’origen del negoci de compravenda de vehicles. Aquesta aportació la va fer un dels implicats que, segons la policia de la Generalitat, podrien haver blanquejat diners amb l’adquisició d’aquest bitllet premiat a una tercera persona. Les indagacions continuen obertes a l’espera de l’anàlisi del material intervingut a les entrades i registres en domicilis i oficines.

Família històrica

Notícies relacionades

El clan dels Jodorovich ha sigut objecte de nombroses operacions policials en el passat, gairebé sempre relacionades amb el tràfic d’estupefaents, que, de vegades, connectava amb la venda al detall del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs.

El 2017 va morir Luisa Jodorovich, casada amb Antonio Montero, el Mulato. Des d’aleshores, a la poderosa família nascuda de la unió entre els Jodorovich i els Montero se la coneix indistintament com la dels Mulatos o la dels Manolos.