LA PNEUMÒNIA XINESA

Gairebé 20 milions de xinesos estan confinats pel coronavirus

La Xina posa en quarantena cinc ciutats per evitar la seva expansió: Wuhan, Huanggang, Ezhou, Chibi i Zhijiang

L'OMS considera «massa aviat» llançar una alerta internacional, però no descarta fer-ho més endavant

previo / periodico

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez / Beatriz Pérez

La Xina ha començat a tancar ciutats per evitar l’expansió del coronavirus 2019-nCoV, el virus que ja ha causat 18 morts i del qual s’han registrat més de 500 casos. Gairebé 20 milions de persones estan confinades a les seves ciutats. Dimecres les autoritats van decidir posar en quarantena Wuhan,  on viuen 11 milions de ciutadans i l’origen del brot. 

Aquest dijous, a més, la ciutat xinesa de Huanggang,  pròxima a Wuhan, va anunciar que també suspendrà a partir de la mitjanit tot el transport i ha demanat als ciutadans que no marxin sense «raons especials». Així mateix, un altre municipi pròxim a Wuhan, Ezhou, ha anunciat que l’estació de tren local quedarà tancada fins a nou avís. Chibi Zhijiang, de menor mida (totes dues tenen, cada una, mig milió d’habitants), també han limitat els moviments dels seus habitants.

Huanggang té més de sis milions d’habitants i Ezhou, un milió, el que fa pujar a uns 19 milions de persones les que ja estan en aquesta quarantena de facto iniciada a Wuhan.

De moment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha optat per no declarar una emergència internacional. Així ho va anunciar ahir, després de dos dies de reunions a Ginebra, un comitè d’emergència. «És massa aviat», va assenyalar el president del comitè, Didier Hussin. Tot i així, l’OMS es reserva la possibilitat de tornar a convocar el comitè en el futur per tal de tornar a debatre una eventual emergència internacional. Tot i que bona part dels casos del coronavirus es concentren a Wuhan, el virus ha sortit de la Xina i ja ha arribat a països com Tailàndia, el Japó, Corea del Sud, Taiwan, Singapur, el Vietnam, l’Aràbia Saudita i els EUA. 

«No hi ha raó per entrar en pànic, però és necessari agafar-se la situació seriosament», afirma el portaveu de sanitat del PPE

Mentrestant, els països europeus ja han posat fil a l’agulla en vista del possible creuament de fronteres del coronavirus, els símptomes del qual són similars al d’una pneumònia. «No hi ha raó per entrar en pànic, però és necessari prendre’s seriosament la situació i vigilar-la de prop», ha avisat l’eurodiputat i portaveu de sanitat del PPE, Peter Liese, que ja ha demanat un debat urgent en la comissió de medi ambient i sanitat de l’Eurocambra sobre el nou coronavirus  detectat a la Xina. La Unió Europea (UE), de moment, ja ha elevat «de baix a moderat» el nivell de risc.

Seguiment «molt de prop»

«Seguim l’assumpte molt de prop i estem coordinant les mesures que poden ser necessàries a la UE», ha dit un portaveu comunitari que ha confirmat els contactes amb l’OMS i amb els ministres de Sanitat de França i Itàlia, els dos països que tenen tres aeroports amb connexions directes amb Wuhan. 

En la seva última anàlisi, publicada aquest dijous, el centre adverteix que el «potencial impacte» del coronavirus és elevat, que «és molt probable» que continuï expandint-se pel planeta, «altament probable» que toqui altres països asiàtics de la regió tot i que, de moment, veu «moderat» el risc que arribi als països de la UE i de l’Espai Econòmic Europeu o que els viatgers europeus de visita a Wuhan siguin contagiats.

El Ministeri de Sanitat no «descarta» que arribi a Espanya, tot i que l’impacte per a la salut pública és «baix»

«Assumint que la transmissió d’humà a humà sigui limitada i s’adoptin mesures de control rigoroses a temps a casos potencialment importats, la probabilitat que s’estengui en la comunitat establerta a la UE és considerada molt baixa», assenyala el document. Aquest balanç està, no obstant, subjecte a l’evolució del virus i a resoldre moltes incerteses. «Fins ara, les dades epidemiològiques disponibles són limitades i, per tant, hi ha moltes incerteses en aquesta avaluació de riscos», admeten els experts. Afegeixen que en absència d’informació més detallada «no és possible quantificar» el grau de transmissió entre els humans. 

Espanya té «serveis de qualitat»

Aquest dijous el Ministeri de Sanitat ha afirmat que «no es pot descartar» que aparegui a Espanya algun cas del nou coronavirus, importat procedent de la zona de risc. No obstant, en cas de detectar-se, manté que l’impacte per a la salut pública «es considera baix». «Si això tingués lloc, la probabilitat que es produïssin casos secundaris al nostre país en aquest moment es veu baixa, ja que, amb la informació disponible, la transmissió persona a persona no és elevada», assenyala en l’últim informe de seguiment de casos que publica diàriament el ministeri. El Govern britànic també ha admès que existeix una «probabilitat» que es produeixin casos al Regne Unit.

Notícies relacionades

D’altra banda, la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC) ha assegurat que Espanya «ja compta amb els protocols i serveis de qualitat necessaris per detectar i tractar l’aparició d’un hipotètic cas». «Els Serveis de Medicina Intensiva d’Espanya, des de l’aparició de la pandèmia pel virus de la Grip A (H1N1)pdm, i més endavant en vista de possibles casos de SARS-CoV o MERS-CoV, es van preparar a consciència i van elaborar plans per afrontar casos eventuals», afirma el doctor Emilio Díaz Santos, coordinador del Grup de Treball de Malalties Infeccioses i Sèpsia de la SEMICYUC.

Així, consideren que els protocols d’actuació en les UCI no necessiten modificar-se. «Si hi hagués cap sospita de casos d’una infecció per aquest nou coronavirus, s’ubicaria els pacients segons la seva gravetat i es duria a terme un tractament simptomàtic i de suport, amb ingrés a la UCI si fos necessari. Alhora, s’evitaria l’aparició de casos secundaris amb mesures preventives, la majoria de les quals ja s’estan aplicant actualment en casos de sospita de Grip A», diu el doctor.

Controvèrsia sobre l’origen del patogen

L’origen del coronavirus ha despertat un debat científic. Un recent article publicat en ‘Nature’ descarta taxatiu que les serps siguin els animals responsables de la transmissió d’aquest patogen. Diversos viròlegs citats per la revista apunten a una hipòtesi centrada en aus i mamífers, i aquests últims són els sospitosos principals. Aquest treball sorgeix com a resposta a un altre estudi publicat dilluns a la nit, liderat per l’investigador de la Universitat de Pequín Wei Ji, en què es culpava els rèptils d’haver servit com a amfitrions per al desenvolupament i la transmissió del coronavirus als humans. Els científics de ‘Nature’ retreuen la falta de proves que recolzin aquest plantejament i demanen establir un diàleg amb l’equip responsable d’aquest treball per aclarir les causes.