MALALTIA CONTAGIOSA

Europa activa els controls per l'amenaça del virus xinès

L'OMS ajorna a aquest dijous la seva decisió de declarar l'emergència internacional pel coronavirus

Espanya avisa els aeroports que han d'estar «preparats» en cas de «necessitat»

undefined51877946 hong kong  china   january 22  a patient is transferred by a200122215745

undefined51877946 hong kong china january 22 a patient is transferred by a200122215745 / Anthony Kwan

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Elisenda Colell

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha ajornat aquest dimecres la decisió de declarar l’emergència internacional pel coronavirus, l’estrany virus xinès que ja ha causat 17 morts i prop de 450 casos diagnosticats de moment. El virus, a més, ha sortit de la Xina i ha arribat a països com Tailàndia, el Japó, Corea del Sud, Taiwan i els EUA. El Comitè d’Emergència, format per experts mèdics de diversos països (entre ells epidemiòlegs xinesos), s’ha reunit aquest dimecres durant hores a la seu de l’OMS a Ginebra, i al no aconseguir consensuar la mesura, va decidir tornar a reunir-se aquest dijous per continuar debatent la possible alerta, segons va assenyalar el seu president, Didier Houssin.

Mentrestant, Europa ja es prepara per a aquesta declaració internacional i alguns països ja han activat protocols de prevenció. El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) va considerar ahir que la probabilitat d’introducció del virus a la UE és «moderada» i també va advertir que el risc d’arribada augmentarà a finals de gener a causa de la celebració de l’Any Nou xinès, perquè creixerà el nombre de viatgers que es desplacin a i des del país asiàtic.

«Amenaça creïble»

La Plataforma per a la Preparació Europea contra les Epidèmies Reemergents (Prepare) va activar el seu Mode 1 dimarts al matí. «Considerem que existeix una amenaça creïble per a una pandèmia també a Europa», va declarar a Euronews Herman Goossens, coordinador de Prepare i director de Patologia Clínica a l’Hospital Universitari d’Anvers. El Mode 1 de Prepare consisteix a adequar centres mèdics i laboratoris de diagnòstic per tractar els casos a Europa amb rapidesa i eficàcia.

Aquest dimecres els aeroports de París, Londres i Roma han activat mesures de prevenció per als vols que venen de la regió de Wuhan. Els dos primers s’han posat en contacte amb els viatgers que tornaran dels seus països, i Itàlia està verificant si hi ha infectats dins de l’avió. Cap dels països està aplicant mesures de restricció dels viatges o del comerç amb la Xina.

Les probabilitats que el virus entri a Espanya a través dels aeroports és més aviat baix, perquè Espanya, a diferència de França, el Regne Unit i Itàlia, no disposa de vols directes a la regió de Wuhan i la ciutat no és una destinació turística freqüent, segons el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) del Ministeri de Sanitat. De fet, el mercat on es va declarar el brot era a l’engròs i no hi havia turistes estrangers.

No obstant, Sanitat ha advertit els aeroports espanyols (Aena) que han «d’estar preparats» per activar els protocols «per als punts d’entrada» en cas que «sigui necessari», segons consta en la sisena actualització del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitària (CCAES) sobre el coronavirus. De moment, aquest protocol no ha sigut activat, tot i que els responsables dels aeroports espanyols asseguren estar «a disposició» de les ordres que emeti el ministeri.

«Estar atents»

Notícies relacionades

També l’epidemiòleg i Cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, crida a la calma. «Es tracta d’una situació de nova malaltia fonamentalment localitzada a la Xina. Hi ha preocupació perquè hi ha hagut casos fora del país i se sap que es pot transmetre de persona a persona, mitjançant viatges», diu. «Però no hem d’estar preocupats, sinó atents».

Trilla va posar el focus en el fet que, a Espanya, està començat l’epidèmia de grip i, per això, creu que els metges dels centres d’atenció primària (CAP) i hospitals han de preguntar, un per un, a cada pacient amb símptomes de febre o refredat si ha viatjat a la Xina. De moment, conclou Trilla, «no existeix cap restricció per viatjar a la Xina».

¿Què és el coronavirus?

Els coronavirus són una família de virus que produeixen fonamentalment infeccions respiratòries. «Els coronavirus poden provocar infeccions lleus com els refredats, però també d’altres de més greus, com pneumònies», explica Juan Pablo Horcajada, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar de Barcelona. «El nom del nou coronavirus xinès és nCoV2019: té un genoma diferent del d’altres coronavirus, és nou dins de la família i no es coneixia».

El coronavirus xinès (els símptomes del qual són febre, tos, de vegades amb secrecions respiratòries i/o dificultat per respirar) té una actual taxa de mortalitat del 3,8%: ja ha causat 17 morts i hi ha més de 400 casos declarats. A més, tot i que inicialment es pensava que s’encomanava d’animals a humans (el brot es va iniciar en un mercat d’animals de la ciutat xinesa de Wuhan), ara sabem que es pot encomanar de persona a persona, mitjançant gotes al tossir o esternudar.

«Les mesures que ha de prendre la ciutadania són la higiene de mans, tapar-se al tossir o esternudar i evitar el contacte amb persones que tinguin símptomes gripals i viatges a la zona de Wuhan», explica Horcajada, que afegeix que «no hi ha vacuna ni tractament antiviral» per al coronavirus. Només se’n tracten els símptomes, amb paracetamol o ibuprofèn i hidratació en casos lleus. En casos greus, es realitza un suport hemodinàmic i/o respiratori. «

És una malaltia emergent i la gent està preocupada perquè vivim en un món globalitzat», assenyala aquest expert. Horcajada, que veu poc probable que el virus arribi a Espanya perquè a penes hi ha vols directes amb Wuhan, considera que el país està «preparat» per fer-hi front, ja que té «serveis d’epidemiologia i salut pública potents».

Temes:

Xina AENA Virus