a 40 municipis

Declarat a Barcelona un avís de pol·lució per pols africana

Malgrat la pluja, el desplaçament de la borrasca 'Gloria' cap al sud-oest ha afavorit el transport de pols

zentauroepp48891862 contaminacion barcelona190724104704

zentauroepp48891862 contaminacion barcelona190724104704

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Un cop el violent temporal de pluja i vent comença a amainar a Barcelona, la Generalitat ha activat aquest matí un avís preventiu de contaminació per partícules a la conurbació de Barcelona per la intrusió de pols africana.  [Segueixi l’última hora del temporal ‘Gloria’, en directe].

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric, sense que suposi una restricció del trànsit.

Nivells moderats i alts

Segons la Direcció de Qualitat Ambiental, malgrat la pluja dels últims dies, el desplaçament de la borrasca ‘Gloria’ cap a zones del sud-oest de la península Ibèrica ha afavorit el transport de pols africana i es preveuen nivells de partícules PM10 entre moderats i alts durant aquest dijous i els pròxims dies a Catalunya.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat que es produeixi un episodi ambiental, i el seu objectiu és reduir les emissions de contaminants per evitar-ho.

Superacions dels nivells de partícules

La mesura ha pres després de detectar nivells bastant elevats de contaminació degut bàsicament a una intrusió de pols africana. Dimecres es van produir dues superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) per a les PM10 en dos punts de mesurament de la ciutat de Barcelona (Eixample i Poblenou).

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si és necessari activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

Recomanacions per reduir la contaminació

Notícies relacionades

La Generalitat recomana als ciutadans dels municipis afectats desplaçar-se a peu, amb bicicleta o en transport públic, regular la climatització de les llars baixant la temperatura del termòstat, i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya o biomassa, evitant les seves purgues i arrencades.

Municipis afectats

Els municipis afectats són: Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.

Temes:

Contaminació