PEDERÀSTIA A LES ESCOLES

La prescripció frena la investigació contra els Jesuïtes per abusos

La jutge rebutja la querella presentada per dues víctimes contra quatre docents i l'ordre religiosa

Els exalumnes de l'escola Sant Ignasi van denunciar el silenci de la congregació davant dels atacs sexuals

jesuitas

jesuitas

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Prescripció del delicte pel transcurs del temps. Aquest és el motiu pel qual la jutge de Barcelona Silvia López Mejías ha desestimat la querella presentada pels germans  Jordi i Oriol de la Mata contra quatre docents i l’ordre dels Jesuïtes per presumptament haver silenciat els abusos sexuals que en el passat havien comès religiosos al’escola Sant Ignasi de Sarrià. El seu cas va sortir a la llum el març del 2019 en una entrevista a EL PERIÓDICO. Després van aparèixer noves víctimes: un total de set homes i una dona (alumnes als anys 70 i 80) que van ser assetjats per quatre professors religiosos.

La magistrada ha recollit en la seva resolució la tesi plantejada per l’advocat Cristóbal Martell, en nom de la Fundació Jesuïtes Educació, que ha arxivat l’assumpte i ha rebutjat la querella. L’advocada dels germans De la Mata afirmava que el delicte d’omissió de perseguir actes delictius del qual s’acusava als docents i a l’ordre religiosa no prescrivia ja que, tot i que els abusos sexuals passessin fa anys i no podien jutjar-se per això com a tal, els qui coneixien que van ocórrer continuaven amb l’obligació de comunicar-ho a les autoritats sense importar el temps transcorregut. «És a dir, el deure de denunciar, no s’extingia», segons la lletrada.

La jutge, no obstant, rebutja aquesta teoria i abraça l’argumentació dels Jesuïtes, avalada per la fiscalia, que no pot considerar-se el delicte d’omissió de denunciar com a permanent en el temps i, per tant, els fets estan prescrits. «El deure de denunciar i promoure la persecució de delictes es consuma en l’instant en què es coneix el delicte i no s’actua. És a dir, és un delicte de mera inactivitat i és llavors quan s’inicia el còmput de prescripció», detalla.

Més de cinc anys

La interlocutòria esgrimeix que, segons el relat de la querella, l’últim delicte contra la llibertat sexual comès sobre els germans De la Mata es va perpetrar i va consumar el 1984, any d’acabament dels seus estudis a l’escola Sant Ignasi. Des d’aquesta data, han transcorregut «en excés» el termini de cinc anys establerts en el Codi Penal per a la prescripció.

Notícies relacionades

Els germans De la Mata van presentar la querella contra els que van ser rector i cap d’estudis, dos professors, un auxiliar i, com a responsables civils subsidiaris, contra l’escola Sant Ignasi, la Companyia de Jesús i la Fundació Jesuïtes Educació.

La seva acció se sostenia sobre dos indicis. El primer és el relat d’uns dels querellants, Jordi de la Mata. En la seva denúncia policial explica que ell va informar diversos professors de l’escola sobre els fets i que la seva reacció va ser censurar aquesta revelació. El segon és una gravació que De la Mata va efectuar d’una conversa telefònica amb un directiu dels Jesuïtes. Aquesta persona li va reconèixer que l’organització tenia constància des de feia de la pederàstia de Pere Sala, el professor que va abusar greument tant d’ell com del seu germà durant anys i que per aquesta raó se’l va apartar temporalment de l’ensenyament lectiu