Girona tem que s'hagi de desguassar el pantà de Susqueda i que això desbordi el riu Onyar

Protecció Civil demana no acostar-se a les riberes ni a zones inundables

casacacau

casacacau
rio onyar girona

/

7
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Conseqüències de les intenses pluges del temporal ‘Gloria’. L’Ajuntament de Girona tem que el cabal del riu Onyar continuï augmentant si es mantenen les persistents pluges a les comarques septentrionals de Catalunya i, sobretot, davant la hipòtesi que s’hagués d’obrir l’embassament de Susqueda per desguassar, cosa que comportaria una crescuda considerable dels rius. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), no obstant, ja va informar aquest dilluns que alguns pantans s’anaven obrint, però de manera controlada per evitar episodis perillosos. [Seguiu les últimes notícies del temporal a Catalunya en directe.]

El cabal del riu Onyar s’ha estabilitzat. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha avisat aquest dimarts que el màxim risc de desbordament del riu Onyar serà a primera hora de dimecres, tot i que ha afegit que no passarà segons la previsió actual. «Ens hauria de preocupar», ha dit sobre la possibilitat que es desbordi durant una roda de premsa a Girona després d’haver-se reunit amb el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch.

Aquest dimarts l’Onyar ha arribat als 535 metres cúbics per segon: «La dificultat és que, si torna a venir un episodi similar, ja no partim de zero». Ha afegit que, si el curs no disminueix ràpidament, hi pot haver dificultats i ha detallat que han parlat amb responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i ha explicat que un desbordament «ara no estaria previst, però la meteorologia és molt canviant, no és una ciència exacta; haurem d’estar sobre avís».

Madrenas ha aplaudit la recomanació de la Generalitat de no obrir dimecres les escoles a diverses comarques de Girona i ha explicat que a la ciutat donaran l’ordre que tanquin: «Veient que l’episodi més greu podria ser a primera hora del matí, preferim actuar amb molta cautela i no obrirem».

A les zones més problemàtiques l’aigua hauria de pujar encara més d’un metre per afectar les vivendes i establiments comercials, cosa que permet als veïns mantenir la calma.

rio onyar girona / periodico

Aquest matí hi havia 154 vivendes de la ciutat de Girona en zona de risc. Els responsables de seguretat municipals han avisat els veïns i han comprovat en quina situació es troben les cases i els seus residents per si han de sortir de manera precipitada en cas d’emergència. 

Els comerços es protegeixen

Els comerços del nucli antic que donen al riu han anat protegint el gènere i el tapen amb plàstics o el guarden als magatzems, que alguns tenen en habitacions protegides o al primer pis. Una de les venedores, Maria Àngels, comenta a EL PERIÓDICO que ha viscut tota la vida a Girona i que aquest últim episodi meteorològic no és el pitjor que ha vist. Des de la seva finestra veu el riu Onyar i assegura que altres anys l’aigua estava molt més a prop d’entrar pels finestrals. «Encara falta més o menys un metre i mig perquè hi arribi», comenta amb total tranquil·litat. Tot i que més val prevenir, i ella ha posat la roba que ven a recer. «Aquesta tarda encara no tinc clar si obriré», remata.

«Estem acollonits»

«Estem acollonits», diu Rosa Maria Pardo, propietària d’una botiga de productes per a la llar i decoració al carrer del Carme, que dona al riu Onyar, davant el pont de l’Areny. «Estem oblidats per l’ajuntament. Aquest carrer, a la mínima que plou, s’inunda; els hem demanat que l’arreglin i res», es queixa. En els últims cinc anys, el local se li ha inundat tres vegades. «L’última vegada, el juny del 2017, se’m va endur el cotxe, a mi i a vuit veïns», diu la Rosa Maria mentre recull tots els objectes de la botiga i els protegeix amb plàstics. «Si es desborda el riu, podria ser molt pitjor».

Alguns comerços de l’entorn de la plaça de Catalunya de Girona han protegit amb fustes o maons els finestrals i les portes per evitar que hi entri l’aigua. Un d’aquests negocis és Casa Cacau, la bomboneria que tenen previst obrir els germans Roca i que encara està en obres. «Fa dos anys va ploure tant que l’aigua arribava fins a la cintura a la plaça de Catalunya», explica Fátima Fernández, que fa cinc mesos que regenta una cafeteria davant la plaça de Catalunya. Tement-se el pitjor, ha tancat el seu establiment i ha col·locat fustes i plàstics a totes les portes. «Esperem que no sigui res», resa amb les claus a la mà i els llums ja apagats.

Alba Bosch, propietària d’una perruqueria, recull tots els productes durant l’hora de menjar i es prepara per abaixar els ploms i tancar la persiana. «Només ha vingut una persona en tot el dia, els veïns estan espantats, feia molts anys que no s’omplia tant el riu», explica la dona.

En canvi, la veterana Nuri Marull, que regenta un quiosc al costat del pont de pedra, està convençuda que l’Onyar no es desbordarà. «Em preocuparé quan vegi com surt aigua per les clavegueres; el riu està molt ben canalitzat», exposa la dona, convençuda que el pitjor que pot passar és que surti aigua per algun vàter. «Els veterans com jo no tenim por, però la gent jove sí que s’ha espantat», reconeix la quiosquera, que confirma que els carrers del barri vell estan deserts. «No hi ha ni una ànima; normalment està ple de gent, prenent cafè a les terrasses i passejant». 

El pàrquing de la plaça del Pallol, inundat / Elisenda Colell

El flamant pàrquing municipal, inundat

El pitjor que ha pogut passar és que l’últim pàrquing municipal, inaugurat per l’ajuntament recentment darrere de la plaça del Vi, s’ha inundat. El segon pis subterrani està ple d’aigua i curullen els cotxes. «Fa quatre hores que estic aquí i només hem tret un pam d’aigua; no sé per on entra l’aigua», comenta l’operari, que omple la cisterna per expulsar l’aigua. 

«Fa 30 anys que vivim aquí i mai hem vist el cabal del riu tan alt», explica Pilar Nogué, una veïna del carrer de Santa Clara que viu en un tercer pis que dona al riu. «Nosaltres hem tret el cotxe del soterrani per si de cas», explica temorosa.

Buidar el soterrani

Efraín García va buidant els soterranis del local comercial que acaba de comprar al carrer dels Calderers. «He vingut a treure tots els objectes que tinc al soterrani per si de cas s’inunda», tot i que de moment no ha entrat ni una gota d’aigua. «A qualsevol dels que tenim soterrani ens pot afectar», explica. Ell està tranquil, perquè el seu local està assegurat. Tampoc l’Ezequiel, un operari que arregla un local de la plaça de la Independència, ha vist entrar una gota d’aigua al seu local. «Estaria bé parar les obres», diu rialler. Però, de moment, la normalitat els porta a continuar treballant amb les obres. 

Dormir al carrer

Qui no té aquesta sort és l’Osario, un jove guineà que dorm al carrer. «Aquests tres dies he dormit a l’estació, però estava tot xop», diu capbaix. Ara es protegeix sota del pont de la Renfe, esperant un veí que li ha promès roba seca.

No creuar per zones inundades

Protecció Civil ha demanat aquest dimarts a la població molta precaució i que eviti acostar-se a les riberes dels rius Onyar i Daró. A més, demana no creuar zones inundades i no circular per punts inundables.

Notícies relacionades

Protecció Civil recomana també evitar la mobilitat fora dels nuclis urbans del Baix Empordà i el Gironès per risc d’inundacions. L’avís d’extremar les precaucions en la mobilitat des de primera hora del matí se centra sobretot a les comarques de Girona per les pluges intenses i abundants, però es fa extensible a tot el territori català pel temporal.

L’Agència Catalana de l’Aigua alerta també de risc de desbordament del Ter, ja que el seu cabal ha pujat molt malgrat que encara no ha arribat l’aigua que està baixant de l’Onyar.