El Gloria deixa al seu pas quatre morts i danys importants

Aquest dimarts es reprendrà la recerca d'un desaparegut a la desembocadura del Besòs

El litoral de València va registrar una onada rècord de 8,84 metres d'altura

20200120 470194 gloriatemporale 1 31 / periodico

5
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La borrasca ‘Gloria’ que afecta tot Espanya des de dissabte amb forts vents, pluges i nevades ha causat ja quatre morts, a més de desbordaments de rius, nombroses destrosses als passejos marítims, talls de llum i en els transports, i pèrdues elevades en l’agricultura. L’última víctima del temporal, que té caràcter ciclònic per les fortíssimes ratxes de vent que l’estan acompanyant, és un home de 71 anys que va ser trobat ahir a la nit a Moixent (València) en un paratge de difícil accés amb símptomes d’hipotèrmia.

A penes unes hores abans havia mort un altre home, de 63 anys, a la localitat de Pedro Bernardo (Àvila), després de caure-li a sobre una teula despresa pel fort vent. A Gandia (València), una dona de 54 anys va ser trobada morta, suposadament per hipotèrmia, en un parc de la localitat.

I diumenge, a Astúries, un home va ser atropellat per un vehicle en una carretera quan intentava posar les cadenes a les rodes del seu cotxe per seguir el seu camí. [Segueix l’última hora del temporal per la borrasca ‘Gloria’ en directe.]

Desaparegut al Besòs

Els bombers de la Generalitat de Catalunya continuaran buscant aquest matí el desaparegut ahir a la desembocadura del Besòs, rescat que va haver de ser interromput ahir a la nit per falta de llum. Pel que sembla, aquesta persona va caure a l’aigua des de l’espigó on feia fotografies de l’onatge. Un testimoni va cridar als Mossos d’Esquadra cap a les 15.30 hores per alertar que havia vist precipitar-se un individu, no se sap si home o dona, al riu al terme municipal de Sant Adrià de Besòs. 

La policia autonòmica va activar la unitat aquàtica per rastrejar la zona i Salvament Marítim va posar en marxa un helicòpter i una embarcació per provar de trobar el desaparegut. També van treballar al terreny els Grups d’Actuacions Especials (Grae) dels Bombers de la Generalitat.

Una altra vegada Ontinyent

En previsió d’un possible desbordament durant la nit del riu Clariano, l’Ajuntament d’Ontinyent  (València) ha anunciat aquesta nit el desallotjament de bona part del barri de la Canterería, que ja va ser un dels més castigats pel pas de la DANA fa uns mesos.

El consistori ha ofert instal·lacions municipals perquè puguin passar la nit aquells veïns que no tinguin cap altre lloc on fer-ho.

Fins dijous

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que el Gloria deixi notar els seus efectes de fort vent, pluges, neu i onatge fins dijous a diverses províncies, sobretot de l’est de la Península i a les Balears. La previsió indica que avui poden descarregar abundants pluges a Catalunya. Al seu pas pel territori espanyol, la borrasca ha abatut arbres i murs i l’onatge al litoral ha deixat sense sorra nombroses platges valencianes i molt afectats els passejos marítims. A Alacant, l’aeroport roman tancat.

Al litoral de València, al vespre de diumenge, es va registrar una onada de 8,44 metres d’altura, la més gran des que es va instal·lar la boia que les mesura i dos metres més elevada que el càlcul de gener del 2017 que encapçalava la llista. Les nevades caigudes a Castelló van deixar ahir acumulacions de fins a 20 centímetres a les comarques interiors, que al costat dels baixos valors i el vent van causar una sensació tèrmica fins i tot inferior..

‘Gloria’ combina temporal marítim, pluja, vents i neu al seu pas per l’arc mediterrani / MIGUEL LORENZO

El vent ha arribat als 108 km/h a Barx, els 100km/h a Miramar i els 96 km/h a Oliva, localitats totes elles a les comarques del sud de València. Els efectes, persianes arrencades o arbres enderrocats, ascendeixen de sud a nord. A Sueca, per exemple, ha destrossat la coberta del pavelló municipal.

La pluja també ha caigut amb força a l’interior nord d’Alacant. El registre més alt en les últimes 24 hores és el de Beniarrés amb 267 litres, seguit de l’Orxa amb 267 o Confrides amb 200 litres per metre quadrat.

Cap a l’interior, han canviat la pluja per la neu, com a l’alacantina Villena, on una gran nevada ha deixat incomunicada la localitat i als seus 35.000 veïns. També té a primera hora d’aquest matí totes les seves vies d’accés tallada Moixent a la Costera valenciana.

Alumnes sense classe a Catalunya

Els telèfons d’emergència, els serveis mèdics i els Bombers van rebre ahir més de 2.400 trucades a Catalunya pel temporal Gloria, que va deixar més de 34.300 alumnes sense classe. Molts centres educatius d’una quinzena de municipis de la comarca del Maresme seguiran tancats avui, segons va informar el Departament d’Educació, que calcula que en aquesta segona jornada de temporal poden veure’s afectats 55.417 alumnes.

mataro viento / periodico

Tampoc obriran avui els centres educatius de Sant Adrià de Besòs, cosa que deixarà sense classe uns 4.800 estudiants del municipi. A l’Hospitalet de Llobregat, a l’escola Busquets i Punset (454 alumnes) tampoc s’impartiran classes, igual que a la Montserrat de Cornellà de Llobregat, amb 150 menors afectats.

Segons el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), almenys 21 persones van haver de ser ateses en diversos centres mèdics per contusions o caigudes a causa del vent. Una es troba en estat greu per una contusió. 

Les boies van registrar una onada de 12 metres d’altura mar endins davant el cap de Begur i les estacions meteorològiques de Puig Sesolles (Vallès Oriental) i de Cabrils (Maresme) van comptabilitzar ratxes de vent de fins a 122 quilòmetres per hora i de 116,6 a Cabrils, respectivament, les més fort mesurada en els últims 13 anys, segons va precisar després el Servei de Meteorologia de Catalunya (SMC-Meteocat).

Notícies relacionades

El fort onatge, amb onades d’entre cinc i set metres davant la costa de Sitges (Garraf), ha erosionat i causat destrosses a les platges de la localitat, mentre que al delta de l’Ebre, el nivell del mar va començar a negar l’Illa de Buda, un ecosistema protegit. 

Altres regions

A Andalusia, es van produir talls de circulació per neu en diverses vies i ports de muntanya a Jaén, Almeria i Granada, les províncies de la comunitat més afectades pel temporal, mentre que a Castella-la Manxa es van registrar mig centenar d’incidències –també per acumulació de neu–, segons el servei d’urgències i emergències regional, i les més importants van ser les que van tenir lloc a Albacete, on el Pla de Vialitat Hivernal va haver d’actuar sobre 950 quilòmetres de xarxa viària.