AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Un professor que va abusar de tres menors es deslliura de la presó

La fiscalia rebaixa la petició de la pena inicial de 13 anys de presó a només quatre anys i un mes

El tribunal, amb el beneplàcit de l'acusació pública, suspèn l'ingrés en un centre penitenciari

zentauroepp51750576 juicio abuso200115120522

zentauroepp51750576 juicio abuso200115120522 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un professor acusat d’abusar sexualment de tres alumnes menors d’edat en un institut públic de l’Ametlla del Vallès s’ha lliurat de trepitjar la presó, malgrat que la fiscalia sol·licitava inicialment per a ell 13 anys de presó per tres delictes. En la vista que s’ha celebrat aquest dimecres a l’Audiència de Barcelona, l’acusació pública, després d’un pacte amb la defensa i el reconeixement dels fets per part de l’imputat, Carles Santandreu Ojeda, ha modificat la seva petició de pena i l’ha rebaixat a quatre anys i un mes de presó, al·legant la reparació del mal per part de l’imputat (va pagar a les seves víctimes 2.700 euros d’indemnització per danys morals) i dilacions indegudes en la tramitació del procés, que es va iniciar el 2016.

Després d’aquest tràmit i després de declarar-se la fermesa de la sentència de conformitat per part de la Secció 9 de l’Audiència, la fiscalia no s’ha oposat a la petició de la defensa que se suspengui l’execució de la condemna durant quatre anys a qui va ser mestre de l’Institut Eugeni Xamar a canvi del pagament d’una multa de 6.000 euros i l’assistència a un curs sobre conducta sexual. Els motius argumentats són que Santandreu ja no exerceix com a professor i tampoc té contacte amb les víctimes.

Penes individualitzades

Notícies relacionades

Els magistrats han acceptat per unanimitat les condicions de la fiscalia i han acordat que el mestre no ingressi, ara per ara, a la presó. Només es produiria el seu empresonament si delinquís de nou durant els pròxims quatre anys. Els jutges, han tingut en compte que cap de les penes imposades per a cadascun dels tres delictes i de manera individualitzada no supera els dos anys de presó, el màxim fixat per suspendre l’execució de la condemna. Santandreu ha sigut condemnat, en concret, a 10 mesos, 15 mesos i dos anys de privació de llibertat.  El tribunal també li ha imposat tres anys de llibertat vigilada, així com inhabilitació per a qualsevol professió que comporti contacte amb menors i prohibició d’acostar-se o comunicar-se amb les víctimes. La sentència ha sigut dictada ‘in voce’. La fiscalia i la defensa, al tractar-se d’una sentència de conformitat, van anunciar que no presentaran recurs.

Santandreu ha reconegut, així, que entre el novembre i el desembre del 2015 va agafar els genitals a dos alumnes, de 16 i 14 anys, per sobre de la roba. A un d’ells, fins i tot, li va aixecar la samarreta deixant a la vista el tors, i a l’altre, en diferents ocasions, li va pessigar i tocar les natges. Això últim l’hi va fer també a la seva tercera víctima, de 14 anys. El professor ara condemnat impartia classes de francès i algunes assignatures optatives, com valors ètics. Després de la denúncia del centre escolar i en ple escàndol pel ‘cas Maristes’, va arribar a ser detingut el febrer del 2016, tot i que va quedar en llibertat després de declarar davant del jutge. Per tant, no ha passat ni un sol dia a la presó.