dues víctimes mortals

La Generalitat acusa l'empresa de no haver seguit els protocols després de l'explosió

La petroquímica diu que està «convençuda» que ha fet les coses bé

imatges-aries-de-la-zona-de-laccident-en-el-marc-de-la-investigaci-per-esclarir-les-causes-de-lexplosi-a-la-canonja / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Protecció Civil de la Generalitat ha acusat l’empresa IQOXE de «no haver facilitat la informació i no haver seguit els protocols» després de l’explosió i l’incendi d’aquest dimarts en aquesta indústria petroquímica de Tarragona que ha provocat la mort de tres persones i n’ha ferit set més.

En declaracions a RAC-1, el subdirector de Protecció Civil, Sergi Delgado, ha explicat que hi va haver dificultats per avaluar el risc de núvol tòxic: «Aquest tipus d’avaluació es basa en la informació que dona l’empresa, però aquesta comunicació, per diferents motius, no es va rebre i no es van poder seguir els protocols». [Explosió a Tarragona: tres morts i set ferits | Última hora en directe]

Delgado ha aclarit que les sirenes no van sonar perquè estan preparades per confinar la població per toxicitat i, al no tenir informació d’un accident, van haver d’activar el confinament malgrat que, segons el subdirector, «no es produís un núvol tòxic, sinó una explosió de grans dimensions».

Per la seva banda, el conseller delegat d’IQOXE, José Luis Morlanes, ha assegurat aquest dimecres que la companyia va seguir els protocols i ha treballat en tot moment en coordinació amb els Bombers de la Generalitat i Protecció Civil: «Estem convençuts que hem fet les coses bé». «Tenim la consciència que hem estat coordinats en tot moment amb les autoritats i que hem seguit les instruccions», ha insistit el conseller delegat d’IQOXE.

«Una situació molt difícil»

Notícies relacionades

Morlanes ha afegit que l’accident, que es va produir dimarts a les 18.41 h, era notori i que en pocs minuts hi van acudir els Bombers: «Hem treballat de costat. No tenim cap retret a ningú». Segons ha explicat, el tanc on es va originar l’explosió té una capacitat de 20 tones i contenia òxid d’etilè: «S’estava elaborant un producte derivat dels que fabriquem habitualment». Ha lamentat la pèrdua d’un dels companys i el patiment dels ferits: «S’imaginen una planta amb una explosió i no trobar cinc companys... És una situació molt difícil». Ha apuntat que l’empresa ha iniciat una investigació interna per detectar les causes i conseqüències de l’explosió, si bé encara es desconeixen els motius, i es manté la intervenció dels Bombers.

«Estem controlant un tanc i és molt important fer-ho bé. Tenim la planta confinada pels Bombers i no hi podem entrar fins que acabi la intervenció», ha afirmat. Ha garantit el futur de l’empresa i el manteniment de tots els llocs de treball després del succés: «Hi ha 120 famílies que depenen d’això», ha dit Morlanes visiblement emocionat.