VA COSTAR AVALUAR LA SITUACIÓ

Protecció Civil diu que l'empresa no va seguir els protocols de seguretat

Reclama a l'Estat i a les operadores activar ja el sistema d'enviament de missatges als mòbils de la zona afectada

L'explosió es va originar en un dels tancs reactors de la planta

zentauroepp51749864 petro200115103204

zentauroepp51749864 petro200115103204 / NACHO DOCE

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Protecció Civil ha assegurat aquest dimecres que l’empresa on es va produir l’explosió a Tarragona no va seguir els protocols d’informació. El subdirector d’aquest organisme, Sergi Delgado, ha remarcat que, com que l’empresa no va seguir els protocols, va costar avaluar la situació. En declaracions a RAC-1, ha reconegut que «hi va haver dificultats per poder fer l’avaluació dels riscos de núvol tòxic», perquè per a això és necessari tenir la informació del que està passant per part de l’empresa. [Seguiu l’última hora després de l’explosió en una petroquímica a Tarragona en directe]

«Aquesta informació, per diferents circumstàncies, no es va rebre i no es van seguir els protocols. Ens va costar molt fer aquesta avaluació, i això va provocar un desfasament», va indicar. D’altra banda, ha demanat a l’Estat i a les operadores que s’activi ja el sistema d’enviament de missatges als mòbils de la zona afectada en cas d’accident químic, i ha recordat que aquest sistema ja existeix en altres països.

Delgado ha insistit que el protocol marca el confinament de la població quan hi ha perill tòxic, i ha reconegut que va existir un cert període de temps en què es va decretar el confinament sense saber encara si realment hi havia aquest risc. «Si no tenim informació davant d’un accident, hem de confinar», ha conclòs. En aquest sentit, ha afegit que és l’empresa la que ha d’enviar immediatament tota la informació, però això no va passar.

Investigació interna

Per la seva banda, la petroquímica on es va produir l’explosió, Industrias Químicas del Óxido de Etileno (IQOXE), ha obert aquest dimecres una investigació interna sobre les causes de l’accident i les seves conseqüències. L’empresa s’ha posat a disposició de les autoritats per a les investigacions pertinents i ha col·laborat des del primer moment amb bombers i Protecció Civil.

La propietat d’IQOXE garanteix «el futur de l’empresa» i que es mantindran tots els llocs de treball. IQOXE lamenta «profundament» la pèrdua d’un dels seus treballadors en l’accident i el patiment dels altres vuit membres de la plantilla que han resultat ferits. L’empresa química ha assegurat que la seva prioritat, en aquests moments «de gran dolor» per a tot l’equip, és «recolzar i acompanyar les persones afectades i les seves famílies».

 

L’origen, en un dels reactors

L’explosió d’ahir es va originar en un dels tancs reactors de la fàbrica, on es duen a terme els processos químics per conformar l’òxid d’etilè que fabrica l’empresa.

Notícies relacionades

El cap operatiu dels Bombers de la Generalitat, Albert Ventosa, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que l’explosió del reactor va afectar una de les cisternes de l’empresa, que aquest matí continua cremant, en una combustió controlada pels bombers.

Ventosa ha explicat que es desconeixen encara les causes que van donar lloc a l’explosió i que la prioritat ara de la quarantena de bombers desplaçats a la zona és controlar el risc estructural de les instal·lacions de l’empresa i d’una edificació annexa, que ha col·lapsat.