PREVENCIÓ DE CATÀSTROFES

Investigadors italians troben com predir un terratrèmol

Un petit terratrèmol permet avançar en l'«escolta» dels sismes

Un tècnic va topar amb la hipòtesi fa deu anys, que ara es veu validada

zentauroepp36101039 an aerial view of the destroyed hilltop town of amatrice as 200106211350

zentauroepp36101039 an aerial view of the destroyed hilltop town of amatrice as 200106211350

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

El 7 de novembre passat, a les 18.35, es va produir un terratrèmol a Balsorano, a la província de L’Aquila (Itàlia), a uns 100 quilòmetres de Roma. Va ser d’una magnitud de 4,4 a l’escala de Richter. No es van haver de lamentar víctimes. Dos mesos més tard, el «petit» terratrèmol ha permès fer un pas important en la vulcanologia italiana que pròximament serà il·lustrat en una revista científica mundial. La clau, el gas radó, que ha revolucionat la xarxa d’estacions mesuradores del subsol a Itàlia.

En síntesi: abans de produir-se un terratrèmol, el terra del lloc emet més quantitat del que és habitual de radó. No és la primera vegada que es defineix el radó com un precursor de terratrèmols, principalment a partir de començaments del segle passat, però és una novetat absoluta que un país que disposa d’una xarxa de 50 estacions que mesuren contínuament el radó a tota la península hagi observat com la zona de Balsorano va emetre el novembre passat entre cinc i deu vegades més d’aquest gas radioactiu abans que la terra tremolés.

«Hem col·locat una peça més de les milers que componen el puzle», afirma a aquest diari Antonio Piersanti, investigador de l’Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia (Ingv). «És una peça més gran que les que s’havien col·locat anteriorment», diu l’investigador, que remarca que «només la comunitat científica internacional podrà avaluar la importànciareal dels nostres resultats».

Una xarxa de sensors

Segons sembla, la qüestió consisteix a disposar d’una xarxa estesa de sensors, d’estacions d’escolta permanents que emmagatzemin les dades a llarg termini. Gràcies a això, una emissió anòmala de radó, un gas que procedeix de la degradació de l’urani, pot avisar que hi haurà un terratrèmol. 

Quan l’urani 238 atrapat al subsol rep una pressió de les plaques internes de la terra es degrada en uns 3,8 dies aproximadament i es transforma en radó, gas que surt per les esquerdes –potser imperceptibles a ull nu– que s’hagin format des de les profunditats, anomenades microfractures.

El precursor

Notícies relacionades

El 2009, quan es va produir el terratrèmol de L’Aquila, Giampaolo Giuliani, tècnic que no té res a veure amb la geologia però que està obsessionat amb la hipòtesi del radó com a precursor, al veure la quantitat del gas que sortia de la zona va agafar tota la seva família i se la va emportar al cotxe en un descampat: es van salvar tots. No obstant, com era un estrany a l’ofici, ningú el va creure.

El 1927, els japonesos van detectar l’«alarma» del radó. El 1975 i el 1976, la Xina, primer país amb un pla de «previsió», va salvar moltes vides gràcies al radó, l’alteració dels aqüífers i de l’aigua dels pous.