acord per a la investidura de sánchez

Marlaska: «Ni un guàrdia civil sortirà de Navarra»

El ministre de l'Interior recalca que la petició del traspàs d'aquesta competència s'està realitzant des de l'any 2000, quan la va negociar Aznar

Profund malestar en les associacions de la Guàrdia Civil i especticisme en la Policia Foral navarresa per la manca de mitjans i efectius

GRAF5889. MADRID, 02/01/2020.- El ministro de Interior en funciones, Fernando Grande-Marlaska, da una rueda de prensa para presentar el balance de accidentalidad vial de 2019, en Madrid, este jueves. El año 2019 ha concluido con 1.098 fallecidos en accidentes de tráfico en las carreteras, noventa menos que en 2018 (-7,6%), lo que supone la cifra más baja de la historia. EFE/Paco Campos

GRAF5889. MADRID, 02/01/2020.- El ministro de Interior en funciones, Fernando Grande-Marlaska, da una rueda de prensa para presentar el balance de accidentalidad vial de 2019, en Madrid, este jueves. El año 2019 ha concluido con 1.098 fallecidos en accidentes de tráfico en las carreteras, noventa menos que en 2018 (-7,6%), lo que supone la cifra más baja de la historia. EFE/Paco Campos / Paco Campos (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dijous que cap guàrdia civil es veurà obligat a abandonar Navarra després de l’acord a què han arribat el PSOE i el PNB per a la investidura de Pedro Sánchez. El pacte preveu en el punt tercer el traspàs de les competències de Trànsit a la Policia Foral «en el termini de sis mesos».

Grande Marlaska ha sortit així al pas de l’acusat malestar que les associacions professionals de la Guàrdia Civil estan expressant en diferents fòrums des que es va donar a conèixer l’acord entre socialistes i nacionalistes bascos, el 30 de desembre passat.

El ministre ha aprofitat la presentació del balanç de seguretat viària de 2019 a la seu de la Direcció General de Trànsit per afirmar davant dels periodistes que «cap guàrdia civil sortirà de Navarra», ja que, va dir, «necessitem guàrdies civils allà i a la resta d’Espanya, com al País Basc, a Catalnya, Extremadura o qualsevol altra comunitat».

L’assumpte ha esdevingut munició dels partits de la dreta, que presenten la reclamació inclosa pel PNB en l’acord com un pla per expulsar la Guàrdia Civil de la comunitat foral. El ministre ha contestat a aquest argument assenyalant que la cessió de la competència de Trànsit al Govern de Pamplona compleix amb una reclamació del conjunt de les forces polítiques regionals que es remunta a l’any 2000, i que, si bé forma part del catàleg nacionalista, va afavorir la dreta. «Si es remeten a les hemeroteques, el president José María Aznar i el president Miguel Sanz, d’Unió del Poble Navarrès, van parlar del traspàs de les competències», ha recordat el titular d’Interior.

Enuig dels guàrdies...

Per a Marlaska, que s’anunciï la pròxima sortida dels guàrdies civils de les carreteres navarreses en un acord de facilitació de la investidura de Sánchez «no és conseqüència de cap manera» del pacte PSOE-PNB, sinó que ja s’havia estudiat en la passada legislatura aquesta petició.

L’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), principal agrupació professional en l’Institut Armat, va deplorar el traspàs el 31 de desembre passat en un comunicat, ja que «suposaria l’exili dels 175 guàrdies civils que desenvolupen la seva tasca com a especialistes en la matèria de trànsit en aquesta comunitat».

Segons l’AUGC, el traspàs d’aquesta competència –que atribueix a «interessos aliens a la seguretat pública»– ja va suposar al País Basc i Catalunya que els guàrdies «fossin expulsats de les localitats on prestaven el seu servei, i ells i les seves famílies es van veure abocats a un trasllat forçós».

... i incredulitat dels policies forals

La transferència de les competències, segons ha explicat el ministre, es farà segons les possibilitats tècniques i econòmiques del Govern de Pamplona. El pacte amb el PNB marca un termini de sis mesos, però «no tenim infraestructures, ni mitjans humans ni mitjans materials», assegura un veterà de la Policia Foral navarresa.

Entre els agents d’aquest cos, amb 1.100 efectius, no falten els que desconfien del traspàs perquè no se’ls ha anunciat encara com es farà, malgrat que recentment sí que han tingut reunions amb representants del govern autonòmic per tractar altres assumptes de seguretat pública.

Per assumir la competència, faria falta formar i incorporar 175 agents i una trentena de vehicles nous, en una comunitat amb una mitjana de 200 quilòmetres de diàmetre vigilable, i en la qual «sovint al nord, en l’àrea d’Elizondo, treballa un sol cotxe patrulla per falta de mitjans», relata la mateixa font.

Per assumir una altra missió de la Guàrdia Civil, el rescat en muntanya que duien a terme els especialista del GREIM de l’institut armat, s’ha impartit un breu curs a la meitat dels efectius del Grup d’Intervencions Especials (GIE) de la Policia Foral, integrat per 10 agents. És una formació que aquestes fonts policials consideren «totalment insuficient».

Cap dels policies consultats a Navarra –una comunitat acostumada a la convivència no poc problemàtica «dels quatre colors», pels dels uniformes de Policia Foral, Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil– creu en la possibilitat que l’executiu foral recorri a la «passarel·la» per incorporar guàrdies civils al seu nou servei de Trànsit, com sí que va fer el 1988 el govern de Jordi Pujol a Catalunya.

Notícies relacionades

Grande-Marlaska ha anunciat que el seu departament estudia l’increment dels efectius de la Guàrdia Civil «que es van reduir durant el govern del Partit Popular».

Ha afegit que sota el mandat de Sánchez ha augmentat el nombre de guàrdies civils, que exerceixen «un paper important en la cohesió territorial» per mantenir la connexió amb el món rural. «La Guàrdia Civil no sortirà de Navarra», ha remarcat el ministre.