El PNB demanarà al PSOE garanties en economia i competències

Els nacionalistes bascos preveuen recolzar la investidura i negociar el dia a dia

Esperen voluntat de diàleg territorial i contenció a Unides Podem

esteban-congreso

esteban-congreso / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Aquests dies es parla molt de les converses d’investidura entre el PSOE i ERC, després que Pedro Sánchez firmés un preacord en temps rècord amb Pablo Iglesias després del 10-N. Però l’aspirant socialista a la investidura necessita més recolzaments per garantir que segueix a la Moncloa, com el que li poden brindar els sis diputats del PNB. Els nacionalistes bascos, que fins ara han mantingut una sola trobada oficial amb la delegació negociadora socialista, no esperen ni diuen que necessiten un tracte especial. La seva intenció, aclareixen fonts penebistes a EL PERIÓDICO, no és boicotejar que Sánchez sigui president i forçar unes terceres eleccions, sinó garantir que hi ha voluntat d’afrontar els problemes territorials i d’oferir garanties en economia i qüestions competencials

De fet aquests són els punts que pensen posar sobre la taula els pròxims dies per garantir el seu aval a una investidura a la qual no volen posar un preu alt, donada la conjuntura de paràlisi general. Això sí, les fonts consultades insisteixen que encara no coneixen les bases de l’acord programàtic que estan desenvolupant la socialista María Jesús Montero i el dirigent morat Pablo Echenique i que, al seu entendre, és condició clau per saber si poden recolzar sense reserves l’aspirant presidencial. En aquest sentit insisteixen que esperen reformes econòmiques prudents i que Unides Podem no impulsi legislació sense tenir en compte els límits de competències, «una cosa usual en aquesta organització política».

Calviño i Brussel·les

La dependència en escons també del PNB per aconseguir majoria al Congrés és un dels motius que el PSOE ha vingut esgrimint, durant la passada legislatura, per justificar que no es derogués la reforma laboral de Mariano Rajoy, com anhela bona part de l’esquerra. Els penebistes no es tanquen a estudiar la modificació o millora d’alguns aspectes d’aquesta legislació, una cosa que sembla que volen PSOE i Unides Podem amb qüestions específiques coml’acomiadament per baixes justificades, però sí que són reticents a una demolició general. Aquesta actitud de precaució, segons diuen, és la que mantenen també per a altres possibles iniciatives econòmiques, malgrat que afirmen tenir confiança que el control de Brussel·les als comptes públics i l’elecció de Nadia Calviño com a vicepresidenta en la matèria exerceixin de dic de contenció davant de possibles «excessos».

Es pot destacar que l’equip d’Iñigo Urkullu s’acaba d’assegurar que els seus propis pressupostos tiraran endavant amb el recolzament dels morats a Euskadi, per la qual cosa a priori ja han constatat la possibilitat d’arribar a llocs de trobada, també en aspectes econòmics i socials, amb el partit de Iglesias.   

Trucada a Urkullu

 Dimarts que ve serà el dia en què Sánchez truqui per telèfon al ‘lehendakari’ per, com a president autonòmic, conèixer la seva opinió i prioritats davant la legistura acabada d’estrenar. Després haurà d’arribar una segona cita entre el PSOE i el PNB al Congrés. Els nacionalistes no esperen sorpreses.  «Si Sánchez aconsegueix l’abstenció d’ERC, els vots del PNB tornaran a ser imprescindibles [...]. Pero probablement els nacionalistes bascos no disposin de temps per establir una negociació que faci que la seva posició sigui favorable al candidat socialista. Malgrat aquest hàndicap de falta de temps per negociar, el PNB té ben clar que la investidura i la governabilitat són coses diferents», va apuntar aquest dissabte en el seu blog el responsable de política institucional dels penebistes, Koldo Mediavilla.

Notícies relacionades

I és que l’organització basca sap que és precisament en la negociació del dia a dia de la governabilitat, i no tant en la investidura, on pot obtenir veritable rèdit polític ateses les circumstàncies. Allà són conscients de la complicada situació que té Sánchez sobre la taula ara per intentar tirar endavant una negociació amb els republicans catalans (que pressionen en privat per arribar a un acord com més aviat millor) i, en paral·lel, que no se li regirin en excés les aigües del seu propi partit. 

Mediavilla ressalta al seu blog que l’opció d’un Executiu de coalició PSOE-Podem amb recolzament dels mateixos grups que van donar lloc a la moció de censura a Rajoy continua sent la més «versemblant», malgrat que hi ha «molts interessos i agents abocats a desbaratar aquesta possibilitat», entre els quals destaquen socialistes com Emilio García-Page.