PACTE PSOE-PNB

Guàrdies civils critiquen el traspàs de competències de trànsit a Navarra

Diverses associacions denuncien que la mesura afecta l'estabilitat laboral i familiar de centenars d'agents

«No sortirà ni un guàrdia civil de Navarra perquè els necessitem», adverteix el ministre Grande-Marlaska

zentauroepp44562422 graf2699 museros   valencia  comunitat valenciana   6 08 201190401000309

zentauroepp44562422 graf2699 museros valencia comunitat valenciana 6 08 201190401000309 / MANUEL BRUQUE

2
Es llegeix en minuts
EFE

Diverses associacions de guàrdies civils han mostrat el seu «profund malestar» per l’acord firmat entre PSOE i el PNB per a la investidura de Pedro Sánchez que, entre altres assumptes, estableix el traspàs de les competències de trànsit a Navarra, ja que afecta –diuen– l’estabilitat laboral i familiar de centenars d’agents.

Segons la Unió de Guàrdies Civils (UnionGC), el traspàs de competències afecta els agents de l’Agrupació de Trànsit i les seves famílies perquè, segons denuncien en un comunicat, «possiblement hauran de ser desplaçats forçosament del seu lloc actual de residència» a altres comunitats.

Per defensar els drets dels agents, aquesta associació no descarta «la via de la mobilització» tot i que les seves primeres accions seran entaular una «ronda urgent de contactes» amb els partits polítics i agents socials involucrats en la decisió.

Reducció de competències

Als primers que emplacen són al ministre de l’Interior i al director general de la Guàrdia Civil perquè surtin en defensa d’aquests professionals pel treball realitzat en aquesta comunitat malgrat «la gradual reducció de competències en matèria de seguretat pública de la Guàrdia Civil» a la qual, segons sostenen, estan assistint.

També l’Associació Professional de la Guàrdia Civil (Aprogc) ha defensat la presència d’aquest cos a Navarra i ha rebutjat qualsevol acord polític que suposi la seva sortida. Per això, ha mostrat el seu rebuig del pacte entre PSOE i el PNB a l’entendre que pot perjudicar els guàrdies civils que treballen a Navarra i les seves famílies si es traspassen les competències de trànsit a la comunitat foral en els mateixos termes que al País Basc.

A més, han demanat transparència i que es respecti la paraula dels responsables del Ministeri d’Interior i de la Guàrdia Civil ja que, altrament, no els quedarà cap altra sortida més que «la dimissió», ha acabat. 

UPN demana explicacions a Marlaska

El senador d’UPN, Alberto Catalán, ha presentat diverses iniciatives a la Cambra alta en les quals exigeix al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, «explicacions davant de les ingerències del PNB a l’hora de condicionar la negociació de la transferència de la competència de trànsit a la Comunitat Foral de Navarra».

Per a Catalán, «és inacceptable que Sánchez firmi un acord per obtenir els vots del PNB en la seva investidura que recull que la competència de trànsit hagi de ser transferida a Navarra de la mateixa manera que es va dur a terme a la Comunitat Autònoma Basca».

Notícies relacionades

«Aquest condicionant és una vergonya i tot un insult als navarresos», ha assenyalat en un comunicat el senador d’UPN, per a qui l’assumpció de qualsevol competència per part de Navarra, com per part de la resta de Comunitats Autònomes espanyoles, «ha de ser fruit de l’acord i negociació entre els executius respectius sense ingerències independentistes».

Marlaska es defensa

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’ha defensat d’aquestes crítiques i ha recordat que el traspàs d’aquesta competència de trànsit a Navarra és «una petició històrica» que s’atendrà ara. «La Guàrdia civil no sortirà de Navarra. Hem incrementat el nombre de guàrdies civils en aquest territori i hem aprovat un pla d’infraestructures on hi ha una inversió per a la comunitat autònoma. No sortirà ni un guàrdia civil de Navarra perquè els necessitem», ha advertit.