Igualtat

Els pares tindran 12 setmanes de permís de paternitat des d'aquest 1 de gener

El 2021 s'elevarà a 16 setmanes, igualant-se així al de maternitat

Els pares tindran 12 setmanes de permís de paternitat des d'aquest 1 de gener
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

partir de l’1 de gener del 2020,l’altre progenitor diferent de la mare biològica comptarà amb 12 setmanes de permís per naixement de fill o filla. Així, l’any que ve, el permís de paternitat durarà quatre setmanes més que el 2019, que en són vuit.

Aquesta ampliació del permís de paternitat va entrar en vigor l’abril passata través del Reial Decret-Llei 6/2019 de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes en l’ocupació aprovat pel Govern de Pedro Sánchez.

Aquest permís, retribuït al 100%, serà intransferible, així que si el pare no el disfruta, no el podrà cedir a la mare.

Quatre setmanes ininterrompudes

De les 12 setmanes de permís el 2020, les quatre primeres les haurà de disfrutar de manera ininterrompuda immediatament després del part; i les vuit setmanes restants podran ser de gaudi interromput i exercitar-se des de l’acabament del descans obligatori posterior al part fins queel fill o la filla compleixi un any.

Tal com estableix la mesura aprovada, les primeres setmanes posteriors al part s’hauran de disfrutar de manera ininterrompuda, així que els progenitors estan obligats a simultaniejar-les. Aquesta impossibilitat que els progenitors puguin fer torns ha generat crítiques entre associacions i també a Unides Podem.

Davant d’aquest fet, el PSOE va incloure el compromís de modificar «aquelles traves actuals que dificulten la no simultaneïtat d’aquests permisos» en la seva proposta de programa comú progressista per a les eleccions del 10-N.

Costarà 336 milions

L’ampliació del permís de paternitat a 12 setmanes el 2020 costarà 336 milions d’euros més a l’Estat, segons els càlculs que el Govern va incloure en el Pla Pressupostari remès el 15 d’octubre a Brussel·les.

El Govern ja va fer una estimació del cost d’aquesta mesura en la Memòria de l’Anàlisi d’Impacte Normatiu sobre el Reial Decret Llei. D’acord amb aquesta anàlisi, una vegada implantades les 12 setmanes de permís de paternitat el 2020, el cost global d’aquest permís i del de maternitat suposaran 705 milions anuals per a l’Estat. A les companyies els costarà 166 més, com a conseqüència de les quotes empresarials.

A l’entrar en vigor el reial decret l’abril del 2019, el permís de paternitat va passar de durar cinc setmanes a vuitcinc setmanes a vuit. En concret, en el Pla Pressupostari remès a Brussel·les el Govern va xifrar en 252 milions la despesa del permís de paternitat, després de l’ampliació de tres setmanes dels permisos des del mes d’abril. Segons l’anàlisi del Govern, l’extensió del permís havia d’implicar per a l’Estat un cost total de les prestacions per maternitat i paternitat de 226 milions, i per a les companyies, uns 53 milions.

Equiparació

Notícies relacionades

Tal com estableix en el text, el permís de paternitat s’ampliarà de manera progressiva: es va elevar a vuit setmanes el 2019, s’elevarà a 12 el 2020 i a 16 el 2021 per tal d’igualar-se al de maternitat. En la Memòria de l’Anàlisi d’Impacte Normatiu sobre el Reial Decret Llei, es preveu que la despesa per aquestes prestacions s’elevi fins als 1.107 milions d’increment el 2021 i fins als 261 milions en relació amb les empreses.

Una vegada equiparats, les sis primeres setmanes posteriors al part seran obligatòries i ininterrompudes, i les deu restants que tindrà cada progenitor seran a distribuir fins que el nadó compleixi un any.