AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Els jutges deixen lliures tres condemnats de 'La manada' de Manresa

Dos processats més encara estan escapats i el tribunal ha ordenat la seva crida i cerca

Els cinc nois van ser condemnats a 10 i 12 anys de presó per abusar d'una menor

zentauroepp49036037 barcelona 12 07 2019  barcelona juicio la manada de manresa 191031123803

zentauroepp49036037 barcelona 12 07 2019 barcelona juicio la manada de manresa 191031123803 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha deixat en llibertat provisional tres membres deLa manada de Manresa, condemnats per abusar sexualment d’una de menor en una festa el 26 d’octubre del 2016 en una fàbrica abandonada a la capital del Bages. El tribunal va dictar aquesta setmana una ordre de recerca i captura per a dos penats més, Daniel David R. i Yordanis de Jesús C. L., als quals es va imposar 10 anys de presó i que no van comparèixer a les vistes per dilucidar el seu ingrés o no a presó provisional. La sentència datada el passat 31 d’octubre està recorreguda i no és ferma.

Els magistrats han acordat per a Walter Diego C. (condemnat a 10 anys de presó) i per a Maikel Pascual T. i Bryan Andrés M. C. (12 anys de presó) només mesures cautelars. Entre elles es troben la presentació periòdica al jutjat i la prohibició de sortir del territori espanyol i de tenir contacte amb la víctima. El tribunal rebutja el seu empresonament, com van sol·licitar la fiscalia i l’acusació particular, argumentant que els processats han estat «permanentment» a disposició de la justícia i van comparèixer, al contrari del que van fer els seus dos col·legues escapats, en la vista per decidir la seva situació personal. Una altra de les dades que els jutges han tingut en compte és que la sentència està recorreguda.

Les resolucions de la Secció 22 de l’Audiència assenyalen que «és evident» que es compleixen tots els requisits establerts en la llei sobre la comissió d’un delicte sancionat amb una pena de «llarga durada» (10 i 12 anys de presó) i de la seva autoria, però precisen que la concurrències d’aquestes condicions «no són suficients» per adoptar la presó provisional, «que mai es pot fer servir com a instrument de compliment anticipat de la potencial pena» final que se li pot imposar als processats.

No hi ha risc de fuga

El tribunal recorda que per acordar la presó provisional és necessari que aquesta mesura «sigui necessària». En aquest sentit, exposa que «no hi ha motius» per afirmar que els tres acusats fugin per evitar el compliment de la condemna «que se li pugui imposar» quan es resolguin els recursos. Els jutges detallen que des que estan en llibertat provisional, després d’haver estat empresonats un temps, els processats «han estat en tot moment» a disposició de la justícia, fins i tot quan abans del judici l’acusació particular i la fiscalia els reclamaven una pena de privativa de llibertat «molt superior» a la fixada.

Notícies relacionades

La resolució reconeix que «és possible» que els tres condemnats «optin en un futur per desfer-se dels seus vincles i intentar fugir del país», però precisen que el fet que «sigui possible no significa que sigui probable». Al seu entendre, per adoptar la presó provisional per risc de fuga és necessari «formular un judici raonable de probabilitat» sobre la possibilitat de la fugida i «no hi ha elements» que permetin mantenir aquesta hipòtesi.   

Polèmica sentència

La sentència va suscitar polèmica. Els magistrats van condemnar els cinc membres de ‘La manada’ de Manresa per abús sexual i no per agressió. Els jutges van justificar el seu criteri en el fet que, com que la víctima estava inconscient pel seu estat d’embriaguesa, els acusats «van poder realitzar els actes sexuals sense utilitzar cap mena de violència o intimidació», requisits necessaris per condemnar per agressió. «La víctima es trobava en estat d’inconsciència, sense saber què feia i què no feia i, consegüentment, sense poder determinar si acceptar o oposar-se a les relacions sexuals que van mantenir amb ella la majoria dels processats», detalla la resolució.