El vendaval registra rècords de vent a tot el nord peninsular

Mallorca arriba als 109 km/h i a Cantàbria es registren onades de 15 metres

Dues dones resulten ferides lleus a Tortosa al caure'ls a sobre uns llums de Nadal

vendaval norte peninsular / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest divendres els parcs de Barcelona estaran tancatsa causa del vendaval per motius de seguretat. L’Ajuntament de la capital catalana reclama extremar les precaucions als parcs públics que no disposin de portes d’accés. També s’ha tancat el telefèric de Montjuïc i hi ha hagut afectacions en forma de branques trencades i caiguda de mobiliari urbà a tota la ciutat.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha registratratxes de vent de fins a 166,6 km/h a Mas de Barberans (Montsià), de 115,9 a Mont-roig del Camp (Baix Camp) i de 107,6 al Perelló (Baix Ebre), tot i que la majoria d’incidències s’han produït a l’àrea metropolitana de Barcelona. A més, s’han registrat ratxes de 70 km/h en nombrosos punts del prelitoral de Tarragona i de Barcelona. 

A Mallorca s’han arribat als 109 quilòmetres per hora (km/hora) a l’estació de Puig d’Alfabia, segons l’Aemet. La segona xifra més alta ha sigut a Es Mercadal, a Menorca, amb ratxes de 86 km/h a les 13.10 hores, seguit de l’aeroport d’Eivissa, amb 82 km/h a les 12.40 hores. L’Aemet també ha avisat de mala mar a les Balears i ha registrat onades de fins a quatre metres. Així mateix, ha pronosticat que a partir d’aquesta nit anirà amainant.

El 112 ha rebut 811 trucades per incidències relacionades amb el vent fins a les 19 hores, la majoria per arbres caiguts o elements inestables en façanes i a la via pública.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), per la seva banda, ha atès 14 persones per incidències relacionades amb el vent, nou de les quals han hagut de ser traslladades a un centre sanitari, tot i que totes de caràcter lleu.

Protecció Civil ha informat que ha desactivat l’alerta per vent, del pla Ventcat, tot i que es mantindrà en prealerta fins demà al matí a l’interior de les comarques de Tarragona.

La disminució del fort vent i de les incidències de les últimes hores han permès disminuir l’alerta, tot i que es manté la recomanació d’extremar les precaucions entorn de les zones amb arbres, urbanes i boscos, així com en la mobilitat.

El vent ha arribat a ratxes de 147,6 quilòmetres per hora (km/h) a Puig Sesolles (Barcelona) i els 119,5 km/h a Mas de Barberans (Tarragona). 

Paral·lelament, Protecció Civil de la Generalitat ha recomanat aquest divendres desplaçar-se en transport públic. A més, ha demanat evitar especialment el transport amb moto, bicicleta o patinet, i en cas de requerir conduir amb vent, ha indicat la necessitat d’agafar fort el volant i reduir la velocitat, ha apuntat en una publicació de Twitter.

Dues ferides a Tortosa

A Tortosa, dues dones han resultat ferides lleus al caure un dels plafons dels llums de Nadalque il·luminen el centre comercial de la ciutat. L’accident s’ha produït a les 9.30 hores d’aquest divendres en l’encreuament de l’avinguda de la Generalitat i la plaça de la Pau.

Dues ambulàncies del SEM han atès les dones al mateix lloc dels fets, mentre la Policia Local regulava la circulació. Les víctimes se n’han anat pel seu propi peu, abans que tècnics municipals retiressin el plafó caigut.

Un mort al País Basc francès

Un home de 72 anys ha mort per la caiguda d’un arbre sobre el seu cotxe a Saint Palais, al País Basc francès, a causa del fort temporal de vent i pluja que afecta també aquesta zona. A les Landes, un altre home va resultar ferit de gravetat a Aire sur l’Adour també per la caiguda d’un arbre sobre el seu furgó. Al País Basc i Navarra el temporal està resultant especialment intens.

Notícies relacionades

La borrasca ha desbordat rius a Navarra i ha causat nombroses incidències en el mobiliari urbà i carreteres del País Basc i Cantàbria, amb onades de fins a 15 metres. Nou persones han sigut ateses per caigudes i cops.

L’Agència Estatal de Meteorologia ha activat l’alerta vermella (risc extrem) al País Basc i Cantàbria a causa de les forts onades, així com la taronja (risc important) per vent a Euskadi, Galícia, Astúries, Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, serra de Madrid, Navarra i Almeria i Granada.