nou temporal

Protecció Civil activa l'alerta davant de la previsió de forts vents

Els meteoròlegs esperen ratxes de més de 100 quilòmetres per hora i allaus al Pirineu

 

  / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Barcelona

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del pla VENTCAT per la predicció de forts vents que bufaran a Catalunya entre avui i dissabte i que guanyaran especial intensitat durant el dia de demà, quan poden superar els 100 quilòmetres per hora. També hi ha risc d’allaus al Pirineu.

D’acord amb les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya, l’episodi de vent afectarà tot Catalunya i arribarà al seu punt màxim d’intensitat divendres al migdia, amb una afectació generalitzada sobretot a la meitat oest i sud. En concret, es veuran especialment afectades les poblacions de l’interior de Tarragona i Barcelona, així com el sud de la Catalunya Central i comarques de Lleida.

Tal com ha explicat als mitjans el cap del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Sagalà, després de la reunió del Comitè Tècnic del Pla especial d’emergències per risc de vent, s’esperen ratxes màximes de més de 70 quilòmetres per hora a tot el territori tot i que puntualment poden superar els 100 quilòmetres per hora.

Més de 100 quilòmetres per hora

Els valors màxims d’aquestes ratxes s’esperen a les zones més elevades tant del prelitoral com del Pirineu i el Prepirineu, per la qual cosa s’han emès avisos de perill de grau cinc sobre sis. El vent serà de component oest i podrà superar els 100 quilòmetres per hora en molts punts del territori.

Així mateix, es preveu que durant el dia d’avui el vent es vagi estenent per tot Catalunya menys a les zones de ponent i l’extrem nord i, a mesura que avanci la tarda, el torb guanyarà força a les àrees del prelitoral i litoral sud, així com al Pirineu i Prepirineu.

De cara a aquest divendres, les zones de més risc seran les comarques del Priorat, el Camp de Tarragona, el litoral i prelitoral centrals, inclosos el Vallès i la Catalunya Central, en especial el Bages i l’Anoia o fins i tot el Baix Llobregat tot i que els vents també podrien afectar comarques de Lleida i els punts pirinencs.

La previsió és que els vents vagin reduint la seva intensitat al llarg de divendres i que la situació es normalitzi a partir de dissabte al matí.

Activitats a l’aire lliure

Davant d’aquesta situació, el subdirector general de Protecció d’Emergències de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha demanat especial prudència a la ciutadania en les activitats a l’aire lliure i ha instat els responsables de les activitats a «valorar el risc» des de primera hora del matí.

«No demanem que s’anul·lin activitats sinó que localment, en cada lloc, els responsables avaluïn si hi ha condicions de seguretat», ha afirmat abans de remarcar que han reforçat la seguretat en els punts on s’esperen més afectacions o «simultaneïtat d’accidents petits».

Notícies relacionades

Delgado ha explicat també que els ajuntaments jugaran «un paper essencial» i que se’ls ha demanat «estar a punt» per fer front a les possibles afectacions. Ha aconsellat així extremar les precaucions en la mobilitat, a les zones pròximes a boscos, parcs i jardins i en qualsevol activitat que s’hagi de dur a terme a l’exterior.

Protecció Civil també ha cridat a anar amb compte amb els decorats nadalencs o altres elements susceptibles d’ensorrar-se i ha alertat que alguns esdeveniments o actes típics d’aquestes dates podran veure’s compromesos.

Temes:

Catalunya