RECUPERACIÓ MEDIAMBIENTAL

Esperança al Besòs: hi troben carpes al final del riu

S'ha determinat que en cap cas l'abocament ha fet retrocedir l'ecosistema «30 anys», malgrat els «centenars» de peixos morts

undefined51341676 12 12 2019   capa que ha encontrado david perpi an en el rio191213160015

undefined51341676 12 12 2019 capa que ha encontrado david perpi an en el rio191213160015

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consorci del Besòs ha assegurat aquest divendres que la contaminació del riu provocada perl’incendi d’una fàbrica de Montornès del Vallès no ha provocat el mal mediambiental que es va preveure en un primer moment. 

La directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, ha remarcat que el pitjor ha passat, i que durant la jornada d’aquest divendres ja s’entreveuen «signes» de recuperació, amb carpes al tram final del riu i que la resta del mal es revertirà «en un temps més o menys curt», perquè en cap cas l’abocament ha fet retrocedir l’ecosistema «30 anys», malgrat els «centenars» de peixos morts.

El Consorci ha explicat que s’ha iniciat un expedient informatiu, del qual es determinarà si se’n deriva un de sancionador o de responsabilitat ambiental a l’empresa, i ha afirmat que s’aplicarà la «màxima contundència» si s’estipula que hi ha hagut un comportament inadequat.

El riu Besòs. / anna mas

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha traslladat un missatge d’unitat d’acció per recuperar el riu, i ha explicat que si de la investigació oberta per fiscalia de medi ambient s’observessin indicis de delicte ambiental, els ajuntaments estudiarien personar-se a la causa.

El president del Consorci Besòs-Tordera i alcalde de Mollet del Vallès (Barcelona), Josep Monràs, ha afirmat que s’està davant d’un fet greu però «no impossible de recuperar», i ha dit que s’espera els informes per als pròxims passos a seguir.

Notícies relacionades

A la reunió han assistit la Generalitat, 11 ajuntaments, el Consorci del Besòs i el Consorci Besòs-Tordera i s’hi han compromès a regenerar el riu Besòs i han confiat en una recuperació «relativament ràpida» de la biodiversitat del riu. La reunió ha sigut presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la tinenta d’alcaldia i presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz.

També hi han assistit Joan Callau, alcalde de Sant Adrià de Besòs, Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac, Àlex Pastor, alcalde de Badalona, Lluís Ridao, director de l’ACA i Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya. Així mateix i malgrat no formar part del Consorci del Besòs, també hi han assistit altres alcaldes com els de Tordera, Montmeló, la Llagosta o Mollet del Vallès.

Imatge general de la reunió / ACN