VÍDEO

Espectacular incendi en un polígon industrial de Barcelona

El foc, que ha quedat controlat uns minuts després de les set de la tarda, s'ha declarat en una empresa de reciclatge de dissolvents i residus industrials de Montornès del Vallès

incendio en una nave industrial de montorns del valles / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un incendi ha cremat des de les 7.45 hores una nau de reciclatge de dissolvents i residus industrials a Montornès del Vallès (Barcelona) i ha sorprèsnombrosos automobilistes i veïns, ja que l’espectacular columna de fum ha sigut visible des de diferents punts com l’AP-7, i per això el 112 ha rebut més de 200 trucades. S’haevacuat les persones que estaven a menys de 500 metres. També s’ha pogut veure des de municipis allunyats. Els trens de Rodalies no han parat a Montornès. Poc abans de les 16.00 hores s’han donat per estabilitzat i uns minuts després de les set de la tarda, per controlat.

 

 

Els Mossos han obert una investigació per aclarir les causes del sinistre i ha transcendit que l’empresa Ditecsa, on hi ha hagut l’incendi, ha sigut sancionada en dues ocasions, amb multes de 48.000 i 10.000 euros, per diversos incompliments de la normativa vigent, ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Aquesta planta de reciclatge de dissolvents i tractament de residus industrials està inclosa dins del Pla i Programa d’Inspecció Ambiental Integrada de Catalunya i va superar «satisfactòriament» les inspeccions dels anys 2014, 2015, 2016 i 2017.

Fum «especialment tòxic»

La responsable d’Emergències de Protecció Civil, Rosa Mata, ha explicat a l’ACN que el fum és «especialment tòxic» perquè és fruit de la combustió de productes químics, d’olis de dissolvents, però remarca que s’hauria de respirar el fum molta estona de forma directa i amb una concentració molt elevada per veure’s afectat i que per això, de moment, no consten ferits ni afectats. «No és un perill imminent», va puntualitzar Mata, però ha recordat la recomanació d’evitar sortir al màxim a l’exterior i entrar-hi en contacte.

Les quatre poblacions que més trucades al 112 han acumulat han sigut Montornès, Vilanova del Vallès, Martorelles i Vilanova del Vallès, on Protecció Civil ha recomanat el confinament. A més, s’ha tallat la circulació de la BV-5001 a la Roca des del quilòmetre 14 fins a l’11, de Martorelles a Montmeló.

 

Diversos usuaris han penjat imatges. Protecció Civil recomana als veïns tancar les finestres:

Un total de 31 dotacions de Bombers han arribat a treballar en l’incendi, que ha afectat les instal·lacions d’una empresa de reciclatge de dissolvents i residus industrials en el polígon industrial Can Buscarons de Baix, Ditecsa Centre Derpin.

El foc ha afectat tota la nau, però no hi ha hagut ferits i no s’ha hagut d’evacuar cap persona dins d’aquestes instal·lacions.  Sí que s’han evacuat empreses del mateix polígon i a qualsevol persona que es trobava a menys de 500 metres del foc. Protecció Civil ha activat el pla Plaseqcat i ha recomanat a la població no acostar-se a la zona.

Confinament

Els Bombers de la Generalitat han reduït el perímetre d’exclusió de l’incendi a les 12 empreses del polígon industrial més pròximes al foc, cosa que suposa un 30% de les que hi ha a la zona.

En un comunicat, Protecció Civil de la Generalitar ha explicat que el 70% restant de l’àrea del polígon ha recuperat la normalitat donada «la bona evolució» del foc, que continua actiu.

S’ha pogut accedir a les 12 empreses del perímetre d’exclusió amb una causa justificada i amb membres del cos de bombers.

El treball de les 31 dotacions de bombers que segueixen al lloc se centra en dos dipòsits incendiats i en un tercer amb una fuga, a més de refrigerar la resta de dipòsits.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha demanat no agafar aigua directament del riu Besòs des de Montornès fins a la desembocadura ja que la qualitat de l’aigua ha quedat afectada, sense que hagi repercutit en l’aigua de l’aixeta.

Notícies relacionades

Protecció Civil ha rebaixat la recomanació de confinament només als col·lectius vulnerables –com persones amb malalties respiratòries, gent gran, nens i dones embarassades– si els arriba el fum o senten molèsties.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha fet en total tres assistències lleus que no han precisat de trasllat dels pacients a un centre mèdic.