catàstrofe ecològica

La Fiscalia de Barcelona investiga la contaminació generada per l'incendi de Montornès

Els Mossos també van obrir una investigació per aclarir les causes del foc

pez-muerto-cortada

pez-muerto-cortada

2
Es llegeix en minuts

La Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació per la contaminació ambiental generada per contaminació ambiental l’incendi de dimecres en una planta de reciclatge de dissolvents de Montornès del Vallès, que va causar abocaments al riu Besòs, on s’han trobat desenes de peixos morts.

El fiscal coordinador de delictes contra el medi ambient, urbanisme i patrimoni històric ha obert diligències després de l’incendi, per la qual cosa Protecció Civil de la Generalitat va haver d’activar el Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat) i es van evacuar les persones que estaven a 500 metres al voltant del lloc dels fets.

L’incendi, que es va donar per extingit la passada mitjanit, es va produir en la planta industrial de l’empresa Dictesa, dedicada al reciclatge de dissolvents i tractament de residus industrials, que des del 2017 ha sigut sancionada en dues ocasions, per import de 48.000 i 10.000 euros, per incompliments de la normativa vigent, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Davant d’aquesta situació, la Fiscalia de delictes contra el Medi Ambient ha obert diligències d’investigació per la contaminació ambiental causada per l’incendi industrial de Montornès. 

Paral·lelament, els Mossos d’Esquadra també investiguen les causes del gran incendi d’ahir, per la qual cosa efectius de la Policia Científica dels Mossos especialitzats en incendis estructurals faran una primera inspecció ocular en la planta industrial de l’empresa Dictesa.

L’empresa està sotmesa a un programa d’inspecció per part de l’Agència de Residus de Catalunya, que en els tres últims anys ha realitzat dues inspeccions.

La del 2017 es va tancar el 7 de maig de 2018 amb una sanció de 48.000 euros, que l’empresa va liquidar, al detectar-se un emmagatzemament superior a la capacitat permesa, l’acumulació de materials fora de lloc (envasos buits) i la falta de traçabilitat en la gestió documental de residus.

En la de 2019 es va obrir un nou expedient sancionador, notificat el 8 d’octubre, amb una sanció de 10.000 euros. L’expedient es va tancar el 3 de desembre.

Actualment, hi ha una inspecció oberta de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, però encara no està tancada i no hi ha cap aspecte que afecti el medi ambient, segons el departament de Territori. 

Després de considerar extingit l’incendi, dos vehicles dels Bombers de la Generalitat han passat la nit al lloc com a mesura de prevenció i està previst que abandonin el recinte industrial al llarg del matí.

L’incendi, que es va originar cap a dos quarts de vuit del matí al polígon industrial Can Bosquerons de Montornès, va provocar una gran columna de fum, visible des de diversos quilòmetres al voltant.

Notícies relacionades

Com a mesura de precaució, la Generalitat va activar el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (Plaseqcat), uns 250 treballadors van ser desallotjats del polígon industrial i es va recomanar el confinament de les persones vulnerables en zones pròximes a la planta en les poblacions de Montornès, Montmeló, Martorelles i Vilanova del Vallès.

Les tasques d’extinció pròpies de l’incendi van provocar abocaments directes al riu Besòs, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que va confirmar que hi va haver afectació de la qualitat de l’aigua i afectacions al medi ambient, ja que en les primeres inspeccions efectuades es van localitzar exemplars de peixos morts en alguns trams del riu. 

Temes:

Catalunya