L'ACA: «L'impacte en els peixos del Besòs és molt alt. No sabem si total»

L'Agència Catalana de l'Aigua mantindrà tancat el parc fluvial com a mesura de prevenció

El Govern lamenta l'«important impacte» al riu però assegura que la Generalitat va fer la seva feina

besos-video-ok / periodico

4
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

L’Agència Catalana de l’Aigua  (ACA) ha activat mesures d’emergència per restituir la qualitat mediambiental a la conca del Besòs després dels efectes produïts per l’incendi d’aquest dimecres en una planta industrial a Montornès del Vallès, que han tingut un impacte «alt» en la fauna del riu. L’ACA ha anunciat que està retirant els peixos morts al riu, està fent inspeccions per analitzar la qualitat de l’aigua i que, fins que no es normalitzi la situació al Besòs, mantindrà tancat el parc fluvial com a mesura de prevenció. Segons ha informat l’ACA en un comunicat, una part de l’aigua utilitzada per extingir el foc de l’incendi declarat ahir «va arribar directament al riu Besòs, provocant un alt impacte en la fauna del riu».

Hores abans el director de l’Àrea de Gestió de l’ACA, Diego Moxó, ha reconegut en declaracions al programa ‘Els Matins’ de TV-3 la gravetat de l’impacte mediambiental de l’abocament que es va produir al Besòs. «La primera impressió és que l’impacte sobre els peixos al riu Besòs és molt alt, no sabem si total», ha afirmat Moxó, que ha afegit: «L’aigua per apagar el foc va anar a parar al clavegueram però també al Besòs. Recomanem que la gent s’abstingui d’utilitzar l’aigua del riu». Membres de l’ACA estan recollint mostres de l’aigua aquest matí per conèixer l’abast de l’accident. Han localitzat nombrosos amfibis i sobretot peixos morts, per la qual cosa l’impacte sobre la fauna piscícola ha sigut molt alta.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha lamentat aquest matí l’«important impacte» de l’incendi en el curs del riu però assegura que la Generalitat va fer la seva feina i està treballant sobre el terreny. El titular de Sostenibilitat ha fet referència a la inspecció «permanent» sobre l’empresa. «El Govern estava molt pendent d’aquesta empresa i d’altres que manipulen residus», ha subratllat.

En cap moment les anomalies detectades durant les inspeccions realitzades en els últims anys, que van comportar sancions, «algunes d’abundants», ha subratllat Calvet, van ser suficients per «paralitzar l’activitat». El conseller, no obstant, ha anunciat que aprofundiran en les causes de l’incendi i obriran noves diligències o sancions perquè «aquests atemptats mediambientals no poden quedar impunes».

«Desastre ecològic»

Per la seva part, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qualificat de «desastre ecològic» l’abocament al riu Besòs i la seva homòloga a Montcada i Reixach, Laura Campos, s’ha mostrat molt contundent en la seva denúncia de l’ocorregut. «Més enllà dels informes, el riu Besòs és ple de dissolvent», ha sentenciat.

Ecologistes en Acció denúncia que el «desastre ecològic» al Besòs com a conseqüència dels abocaments de la fàbrica de Montornès del Vallès (Barcelona) ha sigut la crònica d’«una mort anunciada», amb referència als expedients sancionadors oberts contra aquesta empresa. Un portaveu d’Ecologistes en Acció, Quim Pérez, explica a aquest diari que estan «molt tristos per tot el que ha passat» perquè havien sigut necessaris molts anys i molt esforç, «també econòmic», per recuperar el riu Besòs. «Començàvem a veure-hi espècies interessants, com la llúdria i les anguiles, que demostraven que la qualitat de l’aigua era bona», recalca Pérez, que espera que la Fiscalia de Medi Ambient «actuï d’ofici».

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius, ha explicat a TV-3 que encara es desconeixen les causes de l’incendi, que l’accident està encara sota investigació. Respecte a la responsabilitat de l’empresa focus de l’incendi i dels posteriors abocaments a l’aigua, Rius ha recordat que «quan un accident provoca un mal mediambiental, l’empresa haurà d’assumir la reparació del que ha causat».

Sancions prèvies

L’empresa de reciclatge de dissolvents i residus industrials de Montornès del Vallès que va ser pastura de les flames ahir a partir de les 7.45 del matí i va abocar líquids al riu havia sigut sancionada en dues ocasions per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), amb multes per un import de 48.000 i 10.000 euros.

Notícies relacionades

DITECSA està inclosa dins del Pla i Programa d’Inspecció Ambienal Integrada de Catalunya i no va superar la inspecció in situ en la planta realitzada entre els dies 5 i 14 de novembre del 2018. «El resultat d’aquesta inspecció va concloure que no es garantia el compliment adequat de les condicions fixades en l’autorització ambiental integrada», detallen fonts de Territori i Sostenibilitat. L’incompliment, puntualitzen les fonts, feia referència al «no-compliment de les prescripcions com a gestor de residus» però això no suposava cap risc sobre el medi ambient. Aquest extrem és discutit per Ecologistes en Acció. «Han mort moltes espècies. Ja ho hem vist», postil·la el portaveu de l’entitat ecologista. Amb tot, la sanció va ser de 10.000 euros i el 26 de març del 2019 les autoritats van tancar l’expedient.

48.000 euros de multa

La primera sanció i la més important, de 48.000 euros, va arribar el 2017. S’hi va detectar un emmagatzemament superior a la capacitat permesa, l’acumulació de materials –principalment envasos buits– i la falta de traçabilitat en la gestió documental dels residus. Aquests incompliments, insisteixen fonts del departament, no suposaven un risc per al medi ambient.

Temes:

Catalunya