A Itàlia

Trobat al mateix museu el quadro de Klimt robat fa 22 anys

Durant unes obres de neteja els treballadors van trobar a la cavitat d'un mur exterior una bossa negra d'escombraries amb l'obra 'Retrat d'una dama' a dins

encuentran en el mismo museo el cuadro de klimt robado hace 22 anos en italia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Era un dels quadros robats més buscats, després que la seva espectacular desaparició sense deixar rastre de la Galeria Ricci Oddi a Piacenza (centre d’Itàlia) el 1997 donés la volta al món. Ara, el ‘Retrat d’una dama’, de Gustav Klimt, ha sigut descobert al mateix museu. 

Durant unes obres de neteja i de reestructuració del mur exterior de museu, en una cavitat protegida per una xapa i coberta per l’heura en tots aquests anys, els treballadors van trobar una bossa negra d’escombraries amb el quadro dins. 

Falten les últimes proves, però el mateix director de la Galeria Ricci Oddi, Massimo Ferrari, està segur que es tracta del quadro de Gustav Klimt que fa 22 anys i 9 mesos va desaparèixer misteriosament just abans del seu trasllat per a una exposició.

A la part posterior del quadro, el valor del qual rondava llavors els 60 milions de dòlars (uns 44,1 milions d’euros), han aparegut els segells de les exposicions en les quals l’obra havia sigut exhibida en el passat, van explicar els mitjans italians.

Espectacular i misteriós

Es creu que els lladres el van col·locar allà per després recuperar-lo en un segon moment, però el clamor internacional que va suscitar el robatori els va fer desistir. 

El robatori de la ‘Dama’ de Klimt es va produir el febrer del 1997 i va ser tan espectacular i misteriós que va acabar als diaris de tot el món i en aquests 22 anys s’han produït diversos cops d’escena i pistes falses, però mai els investigadors es van acostar mínimament a qui va poder robar el quadro.

Durant la confusió del trasllat de les obres per a una exposició al Palau Gòtic de Piacenza dedicada a Klimt, l’obra va desaparèixer i el marc del quadro va aparèixer fora d’una de les claraboies de la galeria.

En un primer moment es va pensar que els «lladres acròbates» podrien haver entrat i sortit del museu per aquesta estreta lluerna en plena llum del dia, ja que a la nit hi havia un sistema de seguretat amb alarmes.

Es va arribar a investigar els guardians de la galeria, però les acusacions van ser desestimades pel jutge d’instrucció per falta de proves.

Fins i tot es va arribar a investigar un conegut lladre de quadros, que va reconèixer haver robat l’obra, però la policia mai el va creure; també es va arribar a pensar que havia sigut robat per a rituals satànics.

Nombroses conjectures

En una altra de les pistes falses es va arribar a pensar que va formar part de l’anomenat «tresor» que l’ex primer ministre italià Bettino Craxi es va portar a Tunísia per escapar-se de la Justícia.

I és que l’1 d’abril del 1997 la policia va interceptar a la frontera entre Itàlia i França un paquet destinat a Craxi en el qual van trobar un suposat Klimt, però va resultar que era fals.

Es va suposar a més que el robatori hauria hagut de ser un treball d’encàrrec per part d’algun col·leccionista, ja que l’obra era massa coneguda per intentar-ne la venda, van apuntar llavors.

Havia sigut el protagonista d’un gran descobriment 10 mesos abans del seu robatori, perquè gràcies a una estudiant d’art, Claudia Maga, de 18 anys, es va saber que el quadro amagava a sota un altre quadro del pintor austríac.

La noia va trobar mentre estudiava les obres de Klimt una gran semblança entre ‘La dama’ i una altra pintura, la de ‘Retrat d’una dama jove’, que es creia perduda des del 1912 i que representava una noia amb bufanda i un barret. 

Notícies relacionades

Les dues noies s’assemblaven molt: la mateixa mirada, el mateix somriure i la mateixa piga a la galta esquerra. Entre les diverses versions que existeixen es creu que el pintor es va enamorar d’una noia i va utilitzar el quadro ja existent per pintar-ne un de nou amb velocitat.

L’obra s’ha transferit a un lloc secret i protegit i la magistratura nomenarà un grup d’experts perquè se’n comprovi la autenticitat i es posi fi a un misteri que va començar fa 22 anys. 

Temes:

Museus Robatoris