CIMERA DEL CLIMA

Les cinc idees clau de la roda de premsa de Greta Thunberg a Madrid

L'activista sueca creu que s'han aconseguit algunes «coses», però encara no hi ha hagut «una victòria» per celebrar

zentauroepp51243561 madrid  06 12 2019  sociedad  rueda de prensa de la activist191206190923

zentauroepp51243561 madrid 06 12 2019 sociedad rueda de prensa de la activist191206190923 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Efe

La jove activista sueca Greta Thunberg ha ofert, aquest divendres, a Madrid, una multitudinària però breu roda de premsa juntament amb altres líders de l’organització Fridays For Future (Divendres pel Futur) abans d’encapçalar la manifestació contra la crisi climàtica, en la qual ha compartit les següents idees:

1. L’activista espera «honestament» que la cimera del clima que va començar aquest dilluns a la capital espanyola «deixi alguna cosa concreta» en l’acció contra el canvi climàtic.

«Hi ha una urgència visible entorn del canvi climàtic, però ara mateix no sembla que la gent ho entengui d’aquesta manera; farem tot el possible perquè passi una cosa concreta i no sigui ignorat més», ha dit.

2. L’adolescent, que va ser candidata al premi Nobel de la paupremi Nobel de la pau, ha assumit que des que va començar a asseure’s tots els divendres davant el Parlament suec per reclamar accions contra la crisi climàtica s’han aconseguit algunes «coses», però encara no hi ha hagut «una victòria» per celebrar.

«Crec que hem aconseguit un munt de coses, el poder de la gent s’ha incrementat, hem generat opinió; això és un gran pas en el camí correcte, però, per descomptat, no és suficient; els efectes del canvi climàtic estan incrementant-se des del 2018; sens dubte, no hi ha una victòria», ha remarcat.

3. S’ha d’aprofitar l’oportunitat d’aconseguir resultats en la COP25. Thunberg ha apressat els polítics a actuar immediatament: «No podem esperar ni un sol dia més».

«La COP25 és significativa; no podem esperar a la COP26, no podem permetre’ns mig any, no podem permetre’ns més dies per a una acció real; la COP25 no és una cosa que hagi de ser ignorada i posposada», ha emfatitzat.

4. La situació a Xile. L’activista també ha tingut paraules per a la situació que viu el país sud-americà, que fa gairebé dos mesos que està immers en fortes protestes socials i acusacions de violacions de Drets Humans cap a l’acció de les forces armades.

«He seguit els fets de Xile i és molt trist de veure; el meu pensament està amb la gent de Xile i només espero que la situació millori», ha compartit.

Notícies relacionades

5. Més activistes mediambientals. La mediàtica activista, de 16 anys, convertida en icona de la lluita juvenil després d’haver mobilitzat milions de joves amb el seu exemple en la lluita contra la crisi climàtica, ha remarcat la necessitat que hi hagi més líders mediambientals i ha assegurat que ella és «només una més».

«Jo soc només una activista, no m’han d’escoltar a mi abans que a ningú, però crec que és molt important explicar la situació a altres països, així és que sisplau feu preguntes a la resta dels meus companys també», ha suggerit, referint-se als activistes d’Espanya i Uganda presents en la roda de premsa.