Cimera del Clima: A presumir s'hi apunta tothom

Països contaminants com l'Índia o la Xina han col·locat estands on 'vendre' els seus esforços verds

Xurros gratis o bocates de calamars recorden als assistents que la conferència se celebra a Madrid

undefined51181662 madrid  02 12 2019 sociedad   cumbre del clima cop25 ambient191202153239

undefined51181662 madrid 02 12 2019 sociedad cumbre del clima cop25 ambient191202153239 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Digues de què presumeixes i et diré què et falta. Aquest podria ser el lema dels estands de països que no destaquen precisament pels seus esforços en reducció d’emissions i que, malgrat això, han muntat instal·lacions pròpies a la Cimera del Clima per ‘vendre’ al món que ells també contribueixen a reduir el canvi climàtic. I és que l’anomenada COP25 a Madrid és una espècie de Fitur, la fira internacional del turisme, on els països participants trien si munten només unes discretes oficines per a les seves delegacions o pavellons amb què fer ostentació de les seves polítiques mediambientals.

L’Índia  ha optat per la segona opció, amb una pomposa instal·lació presidida per una pantalla gegant de 180 graus, on es mostren imatges de boscos o ciutats índies. A més, una caseta de fusta rememoraMahatma Gandhi i hi ha frases del pacifista, en lletres gegants, a les parets que conformen el pavelló. La Xina, un altre dels grans contaminants del planeta, també disposa d’estand amb una sala gran de conferències, quatre televisions de plasma i sales de reunions més petites. I el Japó ha instal·lat maquetes de molins eòlics i projecta missatges verds a través de dibuixos animats amb estètica manga.

En aquest aparador impostat, només falten els Estats Units, que han optat per unes discretes oficines després de la decisió de Donald Trump de donar cop de porta a l’Acord de París. A partir del dia 6, no obstant, representants de la societat civil i polítics nord-americans, que sí que estan convençuts de la necessitat de reduir les emissions, ompliran el buit amb una agenda d’actes que desenvoluparan en un espai denominat Centre d’Acció Climàtica dels EUA.

Altres països

Contaminants a part, altres estats i organitzacions internacionals també exhibeixen lideratge verd. Entre ells, Tailàndia, on criden l’atenció unes cadires de cartró, o Turquia, on set tauletes, en uns atractius faristols, mostren a l’espectador coms’enfonsaran  àmplies zones, dels diferents continents, segons passa el temps si ningú fa res per impedir els escenaris més dramàtics que prediuen els científics.

Tot és similar a Fitur, però sense regals –excepte saberuts fullets–, sense aglomeracions –tot i que hi ha molta gent entre els membres de les més de 190 delegacions i periodistes– i amb missatges més apocalíptics, a més de distàncies només aptes per a persones en bona forma física.

Papereres i xurros

Notícies relacionades

Malgrat que Espanya només ha tingut tres setmanes per organitzar la cimera, aquest dilluns va començar tot segons el guió previst. Només uns cartells amb l’advertència ‘Atenció, compte, terres amb desnivell’,cada cert temps, donen pistes que el muntatge ha sigut precipitat. Malgrat això, l’organització no s’ha oblidat de col·locar papereres que faciliten el reciclatge i de repartir ampolles de vidre reutilitzables, gentilesa del Canal d’Isabel II. A més, la Comunitat de Madrid ofereix targetes de transport públic gratuït.

I evidentment, a l’arribada es repartien xurros gratis (i fruita) als assistents, que no venien malament tenint en compte que en alguns llocs el preu del bocata més la beguda és de gairebé 10 euros. Això sí, hi ha un ‘food track’ amb els madrilenys bocates de calamars. Perquè l’espanyol no és que se senti gaire en una cimera de l’ONU, però el toc espanyol que no falti.