A NOU LOCALITATS

Cop a un clan de narcos de Badalona que es blanquejava comprant cases

Quaranta detinguts en una macrobatuda contra una estructura que havia acovardit el barri de Sant Roc

Els Mossos han intervingut substàncies estupefaents, armes de foc i una quantitat ingent de diners en efectiu amagada en armaris

whatsapp-image-2019-11-29-at-075043

whatsapp-image-2019-11-29-at-075043

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una macrobatuda delsMossos d’Esquadra a Badalona, i a vuit municipis més de la corona metropolitana, ha desarticulat aquest divendres una deles xarxes de tràfic de drogues i d’armes més importants de Catalunya. El clan familiar al capdavant d’aquest entramat residia a Sant Roc, Badalona. Dels 16 domicilis registrats en aquest barri 8 eren al mateix bloc, convertit en el tronc principal de l’estructura. Pisos amb les portes blindades que amagaven al seu interior droga, armes i una quantitat ingent de diners en efectiu. En algun pis ha aparegut un armari ple de feixos de bitllets. 

La xarxa estava fonamentada sobre el comerç d’armes i de droga, dues matèries que han funcionat com «vasos comunicants», en paraules de l’intendent Toni Rodríguez, cap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos, perquè com més droga comercialitzaven més necessitat tenien d’armar-se i com més s’armaven més capaços es veien d’assumir reptes de contraban més grans. Els diners aconseguits es blanquejaven amb la compra de béns immobiliaris, segons fonts policials consultades per EL PERIÓDICO. Algunes de les entrades s’han realitzat en propietats pagades amb diners de la droga. Les cases que estaven ocupades seran formalment embargades i les buides han sigut tapiades. 

Cop nocturn 

A les sis de la matinada, encara de nit, els Mossos han destrossat simultàniament les portes de més de 30 residències de presumptes traficants. Han sorprès més de 40 sospitososRodríguez confia que amb el cop assestat n’hi hagi prou per desfer «l’estructura per complet».

En l’operació policial han participat uns 700 agents. Per entrar als domicilis habitats per persones presumiblement armades s’ha recorregut al GEI (Grup Especial d’Intervenció), la unitat d’elit entrenada especialment per als assalts que comporten més risc. Els agents d’investigació, acompanyats de la unitat canina –gossos ensinistrats per localitzar droga o armes– han escorcollat a continuació l’interior dels immobles.

Quan els antiavalots de la Brimo i Arro han irromput als domicilis, agents de subsol, en companyia de tècnics municipals, han descendit per les clavegueres al circuit de desguàs dels vàters del principal bloc d’interès policial al carrer de Còrdova, matriu de la xarxa criminal. Conscients que per vèncer les portes blindades seria necessari l’ús d’una serra radial, i que aquest obstacle donaria temps als traficants de desfer-se de material comprometedor pel vàter, els Mossos han volgut col·locar agents –literalment– a les clavegueres per interceptar-lo. I ha funcionat perquè els de subsol han aconseguit recuperar part del material evacuat. 

whatsapp-video-2019-11-29-at-070700 / periodico

Por a Sant Roc

Notícies relacionades

Els veïns del barri de Sant Roc se sentien «intimidats». O, per què no dir-ho més clarament, afegeix l’intendent de Badalona, Alfons Sarrias, havien començat a conviure amb la «por». En els últims mesos, la circulació d’armes de foc havia incrementat perillosament entre delinqüents assentats en un dels barris més vulnerables de Catalunya. L’assassí de la noia apunyalada al Port Olímpic de Barcelona a principis del mes de setembre s’amagava en un d’aquests pisos ataronjats de Sant Roc i també ell tenia una pistola que no va dubtar a utilitzar per suïcidar-se quan els Mossos van trucar a la seva porta de nit després d’un mes de fuga.

Aquesta presència d’armes, i de punts de venda al detall de droga, va activar fa un any els agents de la unitat d’investigació de Badalona. A l’estirar aquest fil, els policies van arribar al cabdell d’un entramat molt més gran, l’epicentre del qual era a Sant Roc, però amb ramificacions que s’estenien per vuit poblacions més: BarcelonaAlellaGranollersSant CeloniRiells i ViabreaViladecans i Santa Coloma de Gramenet. El Jutjat número 3 de Badalona, que manté el secret de sumari, ha instruït aquesta causa, anomenada ‘Monra’.