El narcosubmarí enfonsat a Galícia arriba a port

Després una complicada travessia, es recuperarà la cocaïna que guarda a l'interior: tres tones

submarino droga / periodico

1
Es llegeix en minuts
David García

El narcosubmarí ha arribat ja al port d’Aldán, on aquesta tarda està previst que es comenci a descarregar la droga que porta a l’interior. Actualment s’estan utilitzant bombes de buidatge per treure l’aigua que hi ha a dins. Arribat el migdia, l’operatiu mobilitzat per reflotar el narcosubmarí i traslladar-lo al port d’Aldán va veure alentida la seva tasca. 

D’una banda, el temps no va millorar, i la pluja, el vent, la boira i les condicions del mar van dificultar les maniobres. De l’altra, el submergible –una fita en la història del narcotràfic a Galícia–es va tornar a enganxar en unes xarxes. Malgrat tot, els dos remolcadors que van participar en l’operació, i gràcies també al suport de dos de musclers (Juelmar i Herbello Cordeiro), van aconseguir portar-lo finalment a port en una travessia que es va allargar durant una hora, des de les 13.30 fins a les 14.30 hores.

Aquest matí, el remolcador ‘Insuíña Rande’, escortat per una patrullera de la Guàrdia Civil i una embarcació de Vigilància Duanera, partia del port d’Aldán per trobar el narcosubmarí localitzat el cap de setmana passat a Punta Couso, i que es va quedar a una milla del port, enganxat a unes xarxes, quan era remolcat aquest dilluns al vespre.

Ajuda de globus

Ahir dilluns es va aconseguir reflotar el narcosubmarí, després d’una àrdua jornada de treball per part dels bussejadors dels Grups Especials d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, amb ajuda d’uns globus i amb el suport de la resta d’efectius.

Notícies relacionades

A última hora de la tarda es va començar el remolc arrossegant l’artefacte; però a una milla del port d’Aldán, i a causa que els globus van perdre aire, al fet que es va quedar enganxat en unes xarxes i a les males condicions del mar, va caldre cancel·lar l’operació.

Per això, les embarcacions que coordinen el trasllat del narcosubmarí han sortit aquest matí des del moll d’Aldán cap aquest punt, amb l’objectiu de repetir les maniobres per reflotar el submergible i reprendre el seu remolc fins al port.