El crim de la narcollanxa a Barbate

¿Qui va matar els guàrdies civils?

Dos vídeos, el que es va fer des de la narcollanxa i el que va gravar un dels guàrdies atacats, han sigut finalment crucials per fer un gir en el cas.

¿Qui va matar els guàrdies civils?

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Kiko el Cabra, sol a la presó de Còrdova. Dos dels seus companys, a la presó de Jaén; un altre, a la de Granada, i dos més, a la de Morón. La quadrilla de llanxers del narcotràfic inicialment imputats per l’assassinat de dos guàrdies civils al port de Barbate la nit del 9 de febrer es manté dispersa en quatre centres penitenciaris andalusos. I encara pesen sobre ells, administrativament, dues acusacions de delicte d’assassinat, quatre d’assassinat en grau de temptativa i un d’atemptat agreujat.

Però el negre horitzó penal que planava sobre els sis tripulants de la narcollanxa de la colla de Javier M. P., Kiko el Cabra, ha canviat radicalment després de les constatacions recollides per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en un informe determinant per a la causa, si bé la fiscalia manté la petició de presó preventiva per a ells sota les figures penals de narcotràfic i organització criminal.

La setmana vinent la situació podria canviar després de l’entrega a la justícia de noves dades que en realitat no són tan noves: ja constaven a les parts personades en el cas des de la mateixa primera setmana posterior a la tragèdia. Dos vídeos, un d’un familiar d’un dels tripulants i un altre gravat des de la llanxa de Kiko el Cabra, van ser aportats des del principi per la defensa dels detinguts al Jutjat d’Instrucció número 1 de Barbate.

Va ser a mitjans de febrer, quan el jutjat va rebutjar una petició de posada provisional en llibertat i els advocats hi van recórrer en apel·lació amb la prova videogràfica. Ahir just va fer tres mesos de l’entrada a la presó dels encausats.

En les conclusions amb les quals la mateixa Guàrdia Civil ha corregit la marxa de la seva investigació, els agents valoren imatges de set càmeres, entre les quals hi ha una GoPro que portava al casc una de les víctimes. Però el vídeo crucial és un de 3 minuts i 33 segons. És el que va fer amb el seu Iphone 11 J. A. González C., un dels cinc tripulants de Kiko el Cabra, "mentre es trobava a bord d’una narcollanxa diferent de l’autora, ubicada a l’expectativa a la bocana de l’esmentat port".

Aquesta gravació, la mateixa en què insistia la defensa dels detinguts i el mateix inculpat quan va comparèixer davant de la jutge de Barbate, "aclariria els dubtes [...] i permetria concloure que efectivament només una EAV de quatre motors i una antena ocupada per almenys tres tripulants [...] hauria portat a terme un total de sis ofensives contra els agents, i que l’última d’aquestes va ser mortal per a dos dels sis tripulants de l’embarcació oficial de la Guàrdia Civil".

El detall del nombre de motors i de quantes antenes porta l’embarcació ha sigut clau per descartar l’autoria de Kiko el Cabra. Les sis llanxes que van arribar a atracar al port de Barbate, canviant de boia segons els donava el vent, eren molt similars, de semblant morfologia i potència, però només una tenia alhora quatre motors i una sola antena.

Li diuen Karim

Notícies relacionades

Vuit persones van ser detingudes a la costa gaditana en les hores posteriors al crim. Dues van quedar en llibertat; sis van anar als calabossos. Mentrestant, el pilot de la narcollanxa suposat veritable autor dels assassinats tenia la possibilitat, primer, de tornar a amagar-se en un altre punt de la costa espanyola a causa de la tempesta, que continuava en mar obert, i, després, anar-se’n al Marroc. Li diuen Karim, com va avançar en exclusiva El Periódico de España.

Ha sigut en l’atent examen dels fotogrames que s’ha corroborat el que J. A. González havia declarat davant del jutge. La narcollanxa amb la qual es va cometre el crim contra els agents David Pérez Carracedo, barceloní de 43 anys, i Miguel Ángel González, gadità de 39, no va ser la que els agents van intervenir l’endemà al matí a la platja de la Hisenda entre San Roque i la Línia de la Concepción. "Consegüentment, és possible descartar la participació dels actualment investigats en la perpetració dels delictes d’assassinat i atemptat agreujat objecte de les presents indagacions, sense que això afecti la presumpta comissió d’un delicte de contraban", conclou l’informe.