addiccions

Els europeus gasten cada any almenys 30.000 milions en drogues

El director de l'Observatori europeu, Alexis Goosdeel, alerta de l'«alta» disponibilitat i la «gran puresa» dels productes

La directora d'Europol avisa d'un augment de la violència i les activitats delictives relacionades amb les drogues

droga-incuatada

droga-incuatada

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Els europeus es gasten cada any almenys 30.000 milions d’euros en consum de drogues, el 39% d’aquest import en cànnabis, el 31% en cocaïna, el 25% en heroïna, i el 5% en amfetamines i metamfetamines. Aquestes xifres converteixen el mercat de les drogues, cada vegada més accessibles particularment a través d’internet i les xarxes socials, en una font important d’ingressos per als grups de crim organitzat, segons l’última radiografia del mercat de les drogues publicat aquest dimarts per l’agència Europol il’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies.

L’informe, que es publica cada tres anys, destaca que la disponibilitat general de les drogues a Europa continua sent «molt alta» i que els consumidors tenen accés a una gran varietat de productes de gran puresa i alta potència a preus que s’han mantingut estables o que fins i tot s’ha reduït. Els experts situen a més el continent europeu no només com una regió destí, sinó també una important productora de drogues i regió de tràfic, cosa que ha portat a un augment de l’activitat delictiva.

«Aquest informe és una crida d’atenció als responsables polítics perquè abordin el ràpid creixement del mercat de les drogues que és cada vegada més global, coordinat i digital», ha avisat el director de l’Observatori europeu, Alexis Goosdeel. «És important perquè és una referència per combatre la producció i el tràfic de drogues», ha destacat la directora executiva d’Europol, Catherine de Bolle, que ha alertat de l’amenaça que suposen els grups de delinqüència organitzada. 

Segons la màxima responsable de l’agència policial europea, el crim organitzat continua sent el risc més gran que afronten els estats membres. «El que estem veient és que aquests grups són cada vegada més complexos, estan molt internacionalitzats i s’infiltren en l’economia il·legal. Utilitzen cada vegada més violència i corrupció i els assassinats relacionats amb el tràfic de drogues estan augmentant», ha alertat durant la presentació de les conclusions de l’anàlisi. 

Cànnabis, el rei de la droga

Es tracta del principal mercat de drogues amb un valor estimat d’almenys 11.500 milions d’euros. Els experts xifren en uns 25 milions de persones –d’entre 15 i 64 anys– els consumidors d’aquesta substància durant l’últim any. A més, tot i que l’herba i la resina de cànnabis continuen dominant el mercat, els productes derivats d’aquesta droga són cada vegada més diversos a Europa i les autoritats europees han detectat extractes d’alta potència, com productes procedents del cànnabis per a usos mèdics i terapèutics i un nombre cada vegada major de productes amb cannabidiol (CBD) o amb nivells baixos de tetrahidrocannabidol que s’estan venent en una varietat. També alerten d’un augment de la violència entre els grups de delinqüència organitzada dedicats al cànnabis.

Cocaïna, un mercat en expansió

Es tracta de la segona droga il·legal més consumida de la UE, amb un valor al mercat minorista d’almenys 9.100 milions d’euros, i uns 4 milions d’europeus (d’entre 15 i 64 anys) consumidors l’últim any. Segons la radiografia de la UE, el consum continua concentrat al sud i l’oest d’Europa, però hi ha senyals que el mercat s’està estenent. La producció rècord registrada a l’Amèrica Llatina ha intensificat el tràfic d’aquesta droga cap a la UE, principalment en contenidors marítims. No obstant, «la presència de grups europeus de delinqüència organitzada a l’Amèrica Llatina està canviant la dinàmica i els permet gestionar la cadena de subministrament de principi a final», afirma Goosdeel que apunta que la UE s’està convertint també en una zona de tràfic de la droga cap a altres mercats a l’Àsia i l’Orient Mitjà.

Heroïna i altres opiacis

L’informe calcula que a la Unió Europea hi ha 1,3 milions de consumidors problemàtics d’aquesta droga, principalment heroïna, amb un valor estimat d’almenys 7.400 milions d’euros que arriben a la UE principalment a través de la ruta dels Balcans. No obstant, les autoritats europees han identificat «senyals» de noves vies d’entrada que aprofiten la ruta meridional i el canal de Suez tot i que també s’ha detectat la producció de precursors a Europa. A més, aquest tipus de drogues es comercialitzen cada vegada més per internet i s’entreguen per correu, amb freqüència, en paquets petits que contenen grans quantitats de dosis per a possibles consumidors.

Amfetamines, metamfetamines i èxtasi

Notícies relacionades

Representen al voltant del 5 % de tot el mercat de les drogues a la UE, amb un valor estimat del mercat minorista d’almenys 1.000 milions d’euros (més 500 milions l’èxtasi). La producció d’aquestes substàncies es fa en general a «escala industrial» dins de la UE i es destina al consum nacional i a l’exportació. Les autoritats europees han detectat en els últims anys una presència més gran en aquest segment de grups de delinqüència organitzada estrangers com els cartells mexicans.

Menys substàncies psicoactives

Les autoritats europees han detectat menys substàncies noves, una evolució que atribueixen al control més gran. El 2018 es van notificar 55 noves substàncies al sistema d’alerta ràpida de la UE el que eleva el nombre total sota seguiment fins a les 731. Els principals països d’origen són la Xina i en menys mesura l’Índia, tot i que es desconeix el valor del mercat.