Marxes multitudinàries contra la violència masclista

La manifestació de Barcelona ha reunit unes 10.000 dones als Jardinets de Gràcia

zentauroepp51089128 soc191125185819

zentauroepp51089128 soc191125185819

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Milers de persones protesten a Barcelona aquest dilluns a la tarda en una manifestació sota el lema ‘Contra les violències masclistes, autoorganització feminista’, en la qual s’ha clamat perquè no quedi «cap agressió sense resposta».

La protesta, convocada per la plataforma Novembre Feminista de Ca la Dona amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Masclista, ha sortit a les 18.30 hores de Jardinets de Gràcia i ha baixat pel passeig de Gràcia en direcció a la plaça de Catalunya, on preveu culminar amb la lectura del manifest i actuacions.

S’han corejat lemes com «La nit és nostra, cap agressió sense resposta», «Si en toquen a una, ens toquen a totes», «Visca la lluita feminista», «No són mortes, són assassinades», «Patriarcat i capital, aliança criminal«, «Machirulo muerto, abono pa’ mi huerto» i «Hombre violador, al triturador».

Ciutats tenyides de morat

Ciutats com Madrid, València, Bilbao, la Corunya, Alacant, Pontevedra o Gijón, entre d’altres moltes, també han respost a la crida dels col·lectius feministes que han organitzat les mobilitzacions per reivindicar el Dia Internacional de la Violència contra la Dona.

La jornada, que transcorre entelada també per la primera ruptura del consens polític que sempre ha girat entorn d’aquest problema social al desmarcar-se Vox de les declaracions institucionals, està tenint el seu epicentre a Madrid.

Manifestació que convoca el Fòrum de Madrid contra la Violència a les Dones / Joseé luis roca

Allà, milers de persones, entre ells, molts membres del Govern en funcions, com ara la vicepresidenta, Carmen Calvo, o els ministres d’Interior, Fernando Grande-Marlaska; de Sanitat, María Luisa Carcedo; de Justícia, Dolores Delgado; de Treball, Magdalena Valerio, i de Cultura, José Guirao, clamen contra el masclisme criminal.

D’altres formacions, hi han assistit la vicesecretària de Política Social del PP, Cuca Gamarra, i de comunicació, Pablo Montesinos; les diputades d’Unides Podem Irene Montero i Ione Belarra, i el conseller madrileny de Polítiques Socials, Alberto Reyero, entre d’altres.

Els assistents han recordat les 1.028 víctimes mortals de la violència masclista comptabilitzades des del 2003 comptant d’1 a 1.028; un tràgic compte que han acompanyat de càntics de «Sola o borracha quiero llegar a casa; mi cuerpo es mío, mío, mío» i una marea de banderes morades.

«No estamos todas»

No han faltat missatges ja clàssics d’altres cites feministes com ara: «No estamos todas; nos faltan las asesinadas», «Vivas nos queremos», «Somos más fuertes porque somos libres» o «Hermana, nosaltras sí qute creemos».

Com tampoc no han faltat els retrets al partit d’extrema dreta Vox, que ha trencat aquest any per primera vegada el consens polític al voltant de la violència de gènere, de manera que alguns dels manifestants han proferit al seu líder «Abascal, vuelve a tu corral».

En la concentració de Granada s’han viscut moments de tensió quan un home ha irromput armat amb un ganivet en la marxa. l’home, que ha sigut detingut, tenia la intenció d’agredir algunes de les manifestants. De fet, abans de ser reduït, ha aconseguit foradar diversos tambors de la batucada que participava en la protesta.

Manifestació mundial

Notícies relacionades

Centenars de milers de dones han marxat en la majoria de capitals del món en aquest dia per demanar el final de la violenica masclista. Costa Rica, Xile, l’Argentina, els Estats Units i molts altres països han omplert els seus carrers amb marees morades. 

Ja que segons l’ONU, a tot el món, una de cada tres dones ha patit violència física o sexual, principalment per part d’un company sentimental i 1 de cada 2 dones assassinades el 2017 va ser assassinada pel seu company sentimental o un membre de la seva família. En el cas dels homes, aquestes circumstàncies únicament es van produir en un de cada 20 homes assassinats.