EL PRESENT DELICAT DE L'ENSENYAMENT SUPERIOR

El Govern ofereix ara reduir les taxes el 30% que fa anys que la universitat reclama

Aragonès ho anuncia un dia després de reprendre les negociacions dels pressupostos amb els comuns

L'abstenció de Maragall als comptes de Colau convida a pensar en una carambola a tres bandes

tasas / periodico

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sigui per la pressió que han exercit els rectors els últims mesos, perquè la situació econòmica és una mica millor o perquè els únics socis a la vista en aquest front són ara els comuns, el vicepresident Pere Aragonès ha compartit aquest divendres una cosa que semblava impensable fa uns mesos: la intenció de rebaixar un 30% les taxes universitàries. Tot i que per ser justos, més que rebaixar s’hauria de parlar de començar a recuperar els preus previs a les retallades, de quan aquesta factura va pujar un 67%. És, no obstant, un cartell amb trampa, ja que requereix l’aprovació dels pressupostos del 2020. 

Passades les eleccions, arriba l’hora dels pactes. El primer, i més notori, ha sigut el que han rubricat Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per conformar un govern progressista. Per això, necessitarien l’abstenció a la segona votació de la investidura de Cs o ERC. Els republicans ja s’han abstingut aquesta setmana en els pressupostos d’Ada Colau a Barcelona. En aquestes carambola a tres bandes, el Govern comença a fer gestos per aconseguir que els comuns tornin el favor permetent aprovar els comptes catalans, prorrogats des del 2017.

Després que dijous hi hagués una reunió entre els comuns i el Govern per reprendre la negociació dels comptes, Aragonès ha mogut la primera peça en aquest sentit. Com recorden els comuns, aquesta va ser una de les seves 10 demandes per aprovar els pressupostos de l’any passat. «Era una línia vermella en la negociació. És una molt bona notícia que el Govern es mogui i accepti el que és un mandat del Parlament per rebaixar les taxes universitàries. Segurament si el Govern es posés les piles en altres temes com les guarderies, les llistes d’espera i la lluita contra el canvi climàtic seríem més a prop d’uns pressupostos socials», afegeixen. En l’actualitat Catalunya viu dels comptes prorrogats del 2017, ja que ni l’any passat ni aquest ha aconseguit aprovar els pressupostos.

Notícies relacionades

L’anunci haurà generat salts d’alegria entre les desenes de milers d’estudiants de les universitats catalanes, que paguen els preus més alts de l’Estat des que les taxes van començar a pujar a començaments de la dècada i es van congelar el 2012 amb un increment del 67%. El mateix Parlament, en tres ocasions (una de les quals, a petició d’En Comú Podem), havia votat a favor d’aquesta rebaixa, però només eren resolucions, o el que és el mateix, una manera política i gens vinculant de renyar el Govern. Aragonès ha explicat que la mesura va «en la línia amb el que demanaven els estudiants al carrers i els rectors». Així és. Hi ha hagut nombroses manifestacions d’alumnes i també unió dels màxims responsables de les vuit universitats catalanes, que el 8 d’octubre passat, al paranimf de la UB, van exhibir la seva lluita comuna contra una situació econòmica molt delicada. Poc després exhibirien la mateixa sintonia en una declaració conjunta en què se solidaritzaven amb els polítics i els activistes sentenciats pel Tribunal del Suprem després del judici del procés.

La rebaixa de taxes, de fet, la volen veure acompanyada de més mitjans econòmics per a les facultats, el finançament de les quals ha passat de 900 a 766 milions en 10 anys. L’endemà de fer-se públic aquest manifest dels rectors en què alertaven de la seva situació límit, el mateix Aragonèsva anunciar un increment de 100 milions per aquesta partida. Altre cop, condicionada per l’aprovació dels comptes del Govern de l’any que ve. El que el vicepresident no ha concretat aquest divendres és com s’executarà aquesta rebaixa de les taxes. Es podria pensar, un cop escoltades les seves paraules, que la reducció serà universal, una cosa que el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, va descartar el febrer passat. Llavors va dir que la baixada efectiva i global podria ser una realitat en tres anys, però que el més lògic seria començar per les rendes més baixes, una cosa que ja es va començar a aplicar, va argumentar, l’exercici anterior.