EFECTES DE LA REVOLUCIÓ DIGITAL

El 35% dels llocs de treball a Catalunya s'automatitzaran

Un estudi del Govern detecta que la revolució digital engrandeix la fractura digital i transformarà el marc laboral tal com el coneixem

L'accés a internet als barris de Barcelona de més renda arriba al 94% mentre que es queda en el 76% en els de renda baixa

aragons

aragons

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La revolució digital a Catalunya està incrementant la fractura digital i es constata que el 35% dels llocs de treball a Catalunya tenen «una alta probabilitat de ser automatitzats en el futur». Aquestes són algunes de les conclusions de l’últim informe‘Nota d’Economia 105: La revolució digital a Catalunya,presentat aquest divendres pel vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès. Com a conseqüència d’aquest increment de la fractura digital, Aragonès va anunciar la intenció del Govern d’abaratir les taxes universitàries el 30%.

Segons Aragonès, la revolució digital avança a un ritme exponencial i fa que el dèficit formatiu sigui una amenaça tant per a determinats llocs de treball com per a la població que amb menys recursos no estigui en condicions d’arribar a la formació exigida. Aquesta revolució digital impulsa més flexibilitat laboral, cosa que amenaça amb elevar la precarietat i eliminar llocs de treball. Malgrat això, el monogràfic considera que «en termes agregats, l’impacte sobre els llocs de treball pot arribar a ser positiu, amb un increment de l’ocupació del 0,7% en l’horitzó 2030.

Segons un estudi fet entre un miler d’empreses catalanes, les empreses que utilitzen robots presenten nivells de vendes, valor afegit i exportacions entre quatre i cinc vegades per sobre de les empreses no robotitzades. El monogràfic també conclou que les empreses robotitzades ocupen més treballadors, estan més capitalitzades, tenen més presència del capital humà i una inversió en recerca i desenvolupament molt superior. 

El monogràfic estableix que «la gestió empresarial i la política pública haurien d’intensificar els programes de recolzament als processos de transformació digital», en la línia de «dotar la força de treball de les habilitats necessàries per desenvolupar carreres professionals en el context de la transformació digital».

Diferències entre barris

Les diferències de classe actualment es tradueixen en dèficits d’adaptació a la nova revolució digital. El monogràfic detecta que a la ciutat de Barcelona, per exemple, els barris amb rendes més altes tenen el 94% de les llars connectades a internet, mentre que en els de rendes baixes aquest percentatge es queda en el 74%. Aquesta dada és una mostra que la fractura digital habitualment està lligada a desequilibris socioeconòmics.

Sector comercial

Notícies relacionades

Sobre el sector comercial, l’estudi constata que la penetració del comerç electrònic a les zones rurals d’Espanya és molt superior que a Catalunya. L’estudi conclou que «a Catalunya, aquest diferencial no s’observa amb tanta intensitat. Aquesta diferència es pot deure a l’existència d’una forta presència de comerç minorista en molts municipis, que fa que les zones rurals catalanes tinguin un mercat local més ampli que la mitjana de les zones rurals espanyoles».

Encariment de la vivenda

El monogràfic també analitza l’impacte que l’actual revolució digital ha tingut en elsector immobiliari. En aquest sentit, per exemple, l’activitat d’Airbnb, molt concentrada en els barris cèntrics de Barcelona, «ha tingut un impacte inflacionista tant en els preus de venda com en els del lloguer», segons l’estudi, però puntualitza que «les proves no semblen indicar que les plataformes de lloguer turístic siguin les principals responsables de l’increment dels preus de lloguer experimentats en el conjunt de la ciutat de Barcelona en els últims anys».