JURAT POPULAR

Cinc homes i quatre dones jutjaran 'el Chicle' per l'assassinat de Diana Quer

El judici arrenca aquest dimarts amb la declaració de José Enrique Abuín, que s'enfronta a la presó permanent revisable

Comença amb dues setmanes de retard després que la renúncia de quatre candidats impedís conformar jurat

quer / periodico

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Tot està a punt per jutjarJosé Enrique Abuín, àlies ‘el Chicle’, per l’assassinat i violació de Diana Quer el 22 d’agost del 2016 quan tornava a casa seva a l’estiu després de les festes d’A Pobra do Caramiñal (la Corunya). Cinc homes i quatre dones han sigut seleccionats aquest dilluns per formar el jurat d’un dels crims més mediàtics, que arrenca aquest dimarts a la seu que l’Audiència de la Corunya té a Santiago de Compostel·la.

Després del primer intent fallit de constituir el tribunal popular fa dues setmanes, quan no es va aconseguir reunir els 20 candidats com a mínim que marca la llei, el procés s’ha desenvolupat de seguida i sense imprevistos en aquesta ocasió. Les parts han trigat poc més d’una hora a realitzar les entrevistes per elegir els 9 titulars i dos suplents que analitzaran totes les proves del cas al llarg de les pròximes dues setmanes. 

Abuín, per a qui la fiscalia i la família de la jove madrilenya demanen la presó permanent revisable, serà el primer a declarar aquest dimarts. ‘El Chicle’ ja va ser traslladat fa setmanes per al judici des de la presó de Mansilla de les Mulas (Lleó) fins al centre penitenciari de Teixeiro, el més proper a l’Audiència. 

Demostrar la violació

Totes les parts coincideixen que la clau del judici serà demostrar que ‘el Chicle’ va violar Diana, el cadàver de la qual va ser trobat per la Guàrdia Civil el 31 de desembre del 2017, gairebé despullat i llastat amb pedres, en un pou d’aigua dolça, tancat amb una arqueta, d’una vella fàbrica de mobles a Asados. ‘El Chicle’ l’havia submergit allà, a gairebé deu metres de profunditat, el dia que va acabar amb la seva vida.

Si l’acusat segueix la mateixa estratègia que fins ara, reconeixerà haver acabat amb la vida de la jove, però mirarà de defensar que ella el va sorprendre robant gasoil i llavors ell «la va asfixiar de manera accidental» després de forcejar-hi. Abans, ‘el Chicle’ també va assegurar que va atropellar Diana amb el seu cotxe sense voler, però aquesta versió va quedar descartada per l’informe de l’autòpsia, que assenyala sense cap dubte l’estrangulació com a causa de la mort.

Al contrari, la fiscalia i l’acusació afirmen que Abuín va actuar mogut per un crim sexual. «No la va posar al seu cotxe per portar-la a missa», ha repetit en diverses ocasions el pare de Diana, Juan Carlos Quer. Contra Abuín pesa també el seu historial delictiu. El mes d’abril passat, Abuín va ser condemnat a cinc anys de presó per intentar raptar i agredir sexualment una noia a Boiro el 25 de desembre del 2017. També està sent investigat per agredir sexualment la germana bessona de la seva dona el 2005, quan ella tenia 17 anys.

Els pares de Diana

Notícies relacionades

La declaració d’Abuín seguirà la dels pares de Diana, Juan Carlos Quer i Diana López-Pinel. A continuació, el jurat escoltarà diversos familiars de l’acusat, amics de la víctima i els firaires que eren a la zona on Diana va desaparèixer. En total, gairebé un centenar de testimonis que els membres del tribunal popular hauran de valorar per prendre una decisió. 

Més de 40 experts explicaran els seus pericials. Entre les proves que s’analitzaran hi ha el recorregut que van fer el telèfon mòbil de Diana i el d’Abuín la nit de la desaparició i l’anàlisi d’empremtes i restes biològiques al vehicle de l’acusat. Finalment, en les últimes sessions serà el torn dels informes forenses, determinants per concloure que ‘el Chicle’ va agredir sexualment Diana i, per tant, perquè sigui condemnat a presó permanent revisable.