a boiro (la Corunya)

'El Chicle', condemnat a cinc anys per haver intentat agredir sexualment una noia

A l'únic empresonat per la mort de Diana Quer també se li ha prohibit acostar-se a menys de mig quilòmetre de la víctima, així com al seu domicili, i de comunicar-se amb ella per qualsevol mitjà durant deu anys

zentauroepp47699474 graf8577  santiago de compostela  10 04 2019   imagen de la 190430142239

zentauroepp47699474 graf8577 santiago de compostela 10 04 2019 imagen de la 190430142239 / Lavandeira jr

4
Es llegeix en minuts
Agencias / Santiago de Compostela

José Enrique Abuín Gey, àlies 'el Chicle', ha sigut condemnat per la secció sisena del’Audiència Provincial de la Corunya, amb seu a Santiago de Compostel·la, a cinc anys i un mes de presó per l’intent d’agressió sexual a una noia a Boiro (la Corunya) el 25 de desembre del 2017.

En la resolució, a l’únic empresonat per la mort de la madrilenya Diana Quer se’l considera autor d’un delicte de detenció il·legal consumat i d’un altre d’agressió sexual en grau de temptativa a una jove a Boiro, segons la resolució divulgada aquest dimarts pel Tribunal Superior de Justícia de Galícia. 

L’acusat també ha sigut condemnat a la prohibició d’acostar-se a menys de mig quilòmetre de la víctima, així com al seu domicili, i de comunicar-se amb ella per qualsevol mitjà durant deu anys. Quant a les indemnitzacions, haurà d’abonar a la perjudicada 11.546 euros per incapacitat temporal i seqüeles, i al servei gallec de salut (Sergas) 1.120 euros més la quantitat que es determini en la fase d’execució de la sentència en concepte de les despeses d’assistència psicològica que es prestin a l’afectada.

I, a més d’un delicte de detenció il·legal en concurs medial amb un delicte d’agressió sexual en grau de temptativa, els jutges consideren Abuín Gey igualment culpable d’un delicte lleu de lesions pel qual li han imposat el pagament d’una multa de 600 euros.

L’Audiència, tal com consta en la sentència, ha determinat que la prova analitzada posa de manifest que el que l’acusat va buscar des d’un principi i va aconseguir va ser privar la denunciant de la seva llibertat ambulatòria.

Tampoc tenen dubtes els magistrats sobre que la seva intenció era agafar la dona, ficar-la al cotxe i traslladar-la a algun lloc per satisfer el seu ànim libidinós.

"No se li acut a aquest tribunal cap altra alternativa. La seva intenció no era apoderar-se dels seus diners o del mòbil. El que pretenia era agafar el telèfon de la víctima perquè no pogués demanar ajuda", testifiquen, i no la sostracció del telèfon com ell ha al·legat en el judici.

Els jutges fan constar així mateix en la resolució, per ratificar aquest argument, que l’acusat va rebutjar els diners que li oferia la víctima, per la qual cosa conclouen que "si hagués volgut robar-lo no tenia cap necessitat d’introduir-la al cotxe".

Afirmen, així mateix, que l’atac sorprenent a una dona jove, de nit, en una zona poc transitada, i l’intent reiterat de tancar-la al maleter del vehicle "porten a inferir, com a única hipòtesi versemblant, que provava de traslladar-la a un lloc més segur per poder abusar sexualment d’ella".

Per a la sala, el fet que no ho hagués pogut materialitzar ha obeït únicament a l’enteresa de la víctima, que ha demanat preservar el seu anonimat, que es va resistir com va poder a l’agressió soferta; així com a l’ajuda dels dos nois que, a l’acudir en el seu auxili aquell Nadal, van obligar l’acusat a fugir del lloc del crim sense aconseguir el seu objectiu últim.

En els fonaments de dret de la sentència, apunten els magistrats que els fets que s’enjudicien en aquest procés són únicament els ocorreguts el dia 25 de desembre del 2017 i que es van desenvolupar en un lapse temporal que es va prolongar entre deu i quinze minuts.

"Es jutja l’acusat pel que va fer i pel que tenia intenció de fer aquell dia. No se’l jutja pels fets ocorreguts l’any 2005 en el partit judicial de Noia, ni pels ocorreguts l’agost del 2016 en el partit judicial de Ribeira, als quals s’ha referit el Ministeri Fiscal en el seu escrit d’acusació i que s’han mirat d’introduir al llarg del procés per diferents vies".

"Tals fets –continua l’escrit– no només no són objecte del present procediment, sinó que es troben en fase d’investigació i ni tan sols han sigut jutjats", subscriuen en relació amb el supòsit abús del ‘Chicle’ a la que era la seva cunyada i al cas Diana Quer.

I remarca també aquest tribunal que el final de prevenció de la pena, o la denominada exemplaritat de les condemnes, "no es compleix imposant penes desmesuradament altes en relació amb el delicte que es jutja, o tractant de sancionar penalment més conductes que les realment comeses".

Notícies relacionades

Finalment, afirmen en la sentència, a més, que els jutges i tribunals han d’aplicar la norma "sense estridències, sense exhibicionisme i amb rigor", i tot això perquè "no només així ho exigeixen els drets fonamentals de l’acusat, sinó també perquè així ho requereix una societat democràtica que es fonamenta en valors tan bàsics com són la llibertat i la seguretat jurídica".

Segons l’opinió de la sala, "aquest rigor hauria de ser exigible no només als jutges i tribunals, sinó també als restants operadors jurídics, perquè els efectes perversos que produeix aquesta falta de rigor són el de transmetre a la societat una falsa imatge d’impunitat i el de soscavar la seva confiança en els tribunals de Justícia".