JUDICI PER ASSASSINAT I VIOLACIÓ

Així va aconseguir la Guàrdia Civil que 'el Chicle' els portés fins al cadàver de Diana Quer

José Enrique Abuín només va revelar als agents el pou on va submergir la jove 80 minuts després que la seva dona sortís del calabós on estava detinguda

Els investigadors li van fer creure que no els interessava la violació de la seva cunyada, de la qual havia sigut acusat 12 anys enrere. Avui el cas està reobert

zentauroepp41437577 jos  enrique a  g   el chicle   detenido por la desaparici n180502134012

zentauroepp41437577 jos enrique a g el chicle detenido por la desaparici n180502134012

7
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

No era la primera vegada que el detenien, tampoc la primera vegada que el Chicle dormia en una cel·la, però aquell 30 de desembre del 2017 no estava sol. La seva dona, Rosario, mare de la seva filla, dormia en un calabós pròxim. Delinqüent veterà, capaç de delatar el seu clan familiar i provocar que el condemnessin per tràfic de drogues, per treure’s el marró, aquell Nadal José Enrique Abuín ja havia confessat, a la seva manera.

Havia matatDiana Quer López-Pinel, segons ell sense voler, aquella nit d’agost del 2016, quan la jove madrilenya de 18 anys tornava a la seva casa d’estiu a A Pobra do Caramiñal (la Corunya). Però havia mentit, diverses vegades, sobre el lloc on havia deixat el cadàver de la noia. I sense cadàver el cas, el futur judici es complicava.

El Chicle havia provatd’enganyar els investigadors de l’UCO de la Guàrdia Civil. Els va dir que havia deixat el cos de Diana Quer en un descampat al costat de l’autovia AG-11. També, que l’havia llançat a la ria d’Arousa. El temps corria abans que arribessin les 72 hores que la llei posa com a límit per tenir-lo als calabossos abans de portar-lo davant del jutge. En un calabós molt pròxim hi havia Rosario Rodríguez Fraga, la seva dona, la mare de la seva filla, detinguda per la seva possible complicitat en el crim. Ella havia declarat que era amb el seu marit la nit que Diana va ser assassinada. Els guàrdies civils tenien demostrat que l’assassí era el Chicle. Si la seva dona era amb ell, ella era còmplice del crim i podia ser condemnada.

Una filla en comú

Després de ser detinguda i de passar una nit al calabós, la Rosario es va desdir de la seva primera declaració i va admetre que ella no era amb el seu marit la nit de l’assassinat de Diana Quer. S’havia quedat a casa. Fonts del cas recorden a EL PERIÓDICO el passatge final d’aquella batalla psicològica entre els investigadors i el Chicle: «Se li va fer arribar un missatge molt clar: La teva dona està detinguda i acusada, aquí al costat teu. Ella ja et va tapar amb el que li vas fer a la teva cunyada fa molts anys. Si dius on és la Diana, la teva dona surt; si no, veurem què decideix el jutge i qui cuida la teva filla durant els pròxims anys».

La Rosario havia mentit i donat una coartada al seu marit, però els investigadors ja sabien que no havia participat de cap manera en el crim de Diana Quer. La llei espanyola no castiga l’encobriment d’una dona al seu marit, així que era qüestió d’hores que quedés en llibertat. El Chicle no ho sabia, però sí que va saber molt aviat, des del seu calabós, que a un quart d’onze de la nit del 30 de desembre del 2017 els guàrdies civils havien alliberat la Rosario, que tornava a casa seva per cuidar la filla que tots dos tenen en comú.

Només 80 minuts després, Abuín decidia explicar per fi la veritat. A les onze i trenta-cinc minuts, després que el seu advocat li confirmés que la Rosario era lliure, el Chicle va conduir la Guàrdia Civil fins al pou on havia submergit, gairebé nu i llastat amb pedres, el cadàver de Diana Quer, a la nau d’una vella fàbrica de mobles de la parròquia d’Asados. El cos estava molt ben ocult, gairebé a deu metres de profunditat dins d’un pou tancat amb una arqueta. Els investigadors assumeixen que «si ell no ho hagués dit, possiblement no hi hauríem arribat mai».

La violació de la seva germana bessona

La Rosario, la dona del Chicle, ja havia contribuït a salvar el seu marit de la presó en una altra ocasió. El seu recolzament va ser fonamental quan, el 17 de gener del 2005, la Vanesa, la seva germana bessona, va acusar el seu marit de violar-la a punta de ganivet.

La noia, que llavors tenia 17 anys i trets físics semblants als de Diana Quer, va denunciar que el Chicle l’havia enganyat perquè pugés al seu cotxe amb l’excusa de portar-la al banc per agafar uns diners. Després, la va conduir fins a un descampat prop d’una capella. Allà, la va amenaçar amb un ganivet «de mànec negre i 20 centímetres de fulla» i la va obligar a despullar-se, li va fer posar-se un «picardies blau» de la seva germana i la va penetrar vaginalment. Segons consta a la denúncia, el Chicle li va advertir: «Si expliques alguna cosa, et mataré i et tiraré a un pou. Després, mataré la teva germana, la nena i els teus pares».

La Vanesa sí que va explicar el que li havia passat, a una altra germana i als seus pares. Va posar la denúncia i va explicar que no era la primera vegada que Abuín abusava d’ella, ja que també ho havia fet un mes abans al mateix lloc. I que, el juliol del 2004, durant un viatge amb cotxe quan tornaven de la platja de Rianxo, El Chicle li havia tocat el pit per sobre de la roba. Anys més tard, davant dels guàrdies civils que provaven de resoldre la desaparició de Diana Quer, la dona va recordar que «l’hi vaig explicar a la meva germana Rosario, que va tenir problemes amb el seu marit, però van continuar junts».La dona del Chicle va desacreditar la versió de la seva germana bessona i va donar total recolzament al seu marit, que va quedar lliure de l’acusació.

Davant dels agents que investigaven el cas de Diana Quer, el Chicle insistia que ell era innocent d’aquella violació i que la seva cunyada s’ho havia inventat. Semblava preocupat perquè aquell vell assumpte sortís de nou a la llum. Fonts de la investigació recorden que li van fer creure que allò «era un cas tancat per la justícia». «No hem vingut aquí per a això. Som aquí per Diana Quer», li explicaven. El cert és que la seva cunyada mai va retirar la denúncia i que el cas està sent investigat de nou per un jutjat de Noia.

Tràfic de cocaïna

Tres mesos després de la desaparició de Diana Quer, José Enrique Abuín ja era un dels objectius principals del’operació Querpu de la Guàrdia Civil. Encaixava en el perfil. A més de la denúncia de la seva cunyada, havia sigut detingut per tràfic de cocaïna durantl’operació Piñata l’any 2007. Va delatar diversos membres del seu clan d’Os Fanchos a canvi de rebaixar la seva condemna, que finalment va ser de dos anys i mig de presó.

Però la investigació no avançava. «No el vam descartar, continuava sent allà, a la retina», recorden fonts del cas. Temps després, amb la troballa del mòbil de la Diana a la ria i el seu rastreig, els guàrdies civils comproven que l’itinerari del telèfon de la noia desapareguda coincideix amb el del mòbil i el cotxe del Chicle. Llavors comencen a vigilar-lo «de forma intensa».

Abuín se n’adona i decideix moure’s. Prova d’aprofitar la seva vella relació de delator amb dos guàrdies civils de la zona i acudeix a veure’ls. Els explica que algú l’està seguint, tem que puguin ser delinqüents, una venjança. «En realitat, ho fa per veure què hi ha en la investigació de la Diana, per assabentar-se, volia tenir una font d’informació alternativa. Amb l’excusa que els havia ajudat en temes de droga, apareix per allà anys després, com per casualitat», afirmen fonts del cas. Davant d’aquells guàrdies civils, el Chicle arriba a oferir la seva col·laboració per resoldre el cas de Diana Quer: «Si m’assabento d’alguna cosa, us aviso», els diu.

L’estratègia que va portar fins al Gabriel

Notícies relacionades

En aquell moment, l’UCO fa una altra arriscada maniobra, similar a la que després faria amb Ana Julia Quezada per resoldre la desaparició del nen Gabriel Cruz a Almeria, uns mesos més tard, el març del 2018. «Aprofitant aquesta circumstància, li anem traslladant a través d’aquests guàrdies civils el que volem que ell sàpiga: No ets objectiu d’allò de la Diana, la gent de Madrid t’ha descartat, estan buscant un noi jove, amic d’ella...; tot, buscant que es relaxés i cometés algun error que ens portés fins a la Diana», afirmen fonts de la investigació.

Aquesta estratègia, admeten, no va funcionar amb el Chicle. No va moure el cos de la Diana. Tot i que sí que va acudir al lloc una vegada, va treure el cadàver i li va posar pedres per enfonsar-lo profundament. Va saber que una empresa netejaria la nau on era el pou i va voler assegurar-se que ningú obrís l’arqueta i pogués veure el cos. O potser va fer lloc per ficar el cos d’una altra víctima. El 25 de desembre del 2017, el Chicle va intentar raptar una altra jove a Boiro, ficant-la al maleter del seu cotxe, cosa que va precipitar-ne la detenció. L’Audiència de la Corunya, que el va condemnar a cinc anys i un mes de presó per aquest assalt, va concloure que Abuín «provava de traslladar-la a un lloc més segur per poder abusar sexualment d’ella».