INFORME DE L'OMS

Anar a concerts o al teatre afavoreix la salut física

Una revisió de 900 articles científics afirma que l'art millora diversos aspectes de la vida

undefined49904091 sant cugat del vall s 17 09 2019  icult   el nuevo museu del191111174211

undefined49904091 sant cugat del vall s 17 09 2019 icult el nuevo museu del191111174211

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un informe de l’Oficina Regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha ressaltat els beneficis per a la salut, tant mental com física, de diverses activitats culturals, com el teatre, la música, el cant, els museus, la pintura o la lectura.

Aquest estudi ha analitzat les proves de més de 900 publicacions científiques a escala mundial, la qual cosa suposa la revisió més exhaustiva de les proves sobre art i salut fins ara. Així, l’informe revisa les activitats artístiques que busquen promoure la salut i prevenir la mala salut, així com manejar i tractar les malalties físiques i mentals i recolzar l’atenció sanitària i social al final de la vida.

L’OMS destaca que, des d’abans del naixement fins al final de la vida, les arts poden influir positivament en la salut. «Per exemple, els nens petits a qui els pares llegeixen llibres abans d’anar al llit dormen més temps a la nit i es concentren millor a l’escola. Entre els adolescents que viuen en zones urbanes, el teatre pot recolzar la presa de decisions responsables, millorar el benestar i reduir l’exposició a la violència. La música també pot recolzar la cognició en persones amb demència. El cant, en particular, millora l’atenció, la memòria episòdica i la funció executiva», resumeixen.

«Portar l’art a la vida de la gent a través d’activitats com ballar, cantar, anar a museus i concerts ofereix una dimensió addicional sobre com podem millorar la salut física i mental. Els exemples citats en aquest innovador informe mostren les formes en què les arts poden abordar complexos problemes de salut, com la diabetis, l’obesitat i la mala salut mental», detalla el director regional de l’OMS per a Europa, Piroska Östlin.

Complement a tractaments

Als entorns d’atenció sanitària, l’OMS assenyala que les activitats artístiques es poden utilitzar per complementar o millorar els protocols de tractament. Per exemple, indiquen que escoltar música o fer art redueix els efectes secundaris del tractament contra el càncer, incloent-hi la somnolència, la falta de gana, la falta d’alè i les nàusees. A més, la música o els pallassos redueixen l’ansietat, el dolor i la pressió arterial en situacions d’urgència.

Notícies relacionades

En el mateix sentit, el ball proporciona millores clínicament significatives en les puntuacions motrius per a les persones amb la malaltia de Parkinson, segons l’OMS. L’informe destaca que algunes intervencions artístiques no només produeixen bons resultats, sinó que també poden ser més rendibles que els tractaments biomèdics més comuns.

«Poden combinar múltiples factors de promoció de la salut alhora (com l’activitat física i el recolzament a la salut mental) i tenen un baix risc de resultats negatius. Com que les intervencions artístiques es poden adaptar perquè tinguin rellevància per a persones de diferents orígens culturals, també poden oferir una via per involucrar grups minoritaris o de difícil accés», justifica l’OMS.

Temes:

Art