Pistes amb atenció ecològica

Els criteris de sostenibilitat marquen el present i el futur de les estacions

La producció de neu amb menys energia i transport públic és un repte clau

zentauroepp50803393 la molina   neu   esqui    pista llerga   preparatius per in191109175414

zentauroepp50803393 la molina neu esqui pista llerga preparatius per in191109175414 / Joan Castro ICONNA

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Amb la mirada posada en el 2030, per continuar creixent segons els objectius de desenvolupament sostenible establerts per l’ONU i pensant també en aquesta data com una possible celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern, un cop s’hagi formalitzat la candidatura de Barcelona-Pirineus, l’equilibri mediambiental ja forma part inseparable de les estacions d’esquí.

D’una banda, els cinc complexos gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (La Molina, Vall de Núria, Vallter 2000, Espot i PortAiné) aposten aquest any de manera clara per un hivern centrat en la lluita contra el canvi climàtic.

La Molina, en concret, des de l’any 2001 compta amb la certificació ISO. «Són 18 anys tenint present ja la gestió ambiental que comprèn aspectes com la preservació de l’herba original des de l’any 1985, a través de l’anàlisi de les llavors i la sembra per mantenir el paisatge verd», explica el director, Xavier Perpinyà. «En aquest sentit, totes les estacions ens hem posat les piles també per aconseguir produir més neu amb menys aigua i menys energia», afegeix Perpinyà.

Un altre factor en què posen atenció les estacions és en el transport. Experiències com la de La Molina, que disposa de servei de busesquí i trenesquí, han vist augmentat el percentatge d’esquiadors i visitants en general que prescindeixen del vehicle particular per accedir a les pistes. «Surten de la plaça de Catalunya amb tren (línia R3 a Puigcerdà) o amb autobús de la companyia Sagalés i comprant el bitllet (a taquilla o per internet) ja poden tenir el forfet per esquiar tot el dia», detalla el director de La Molina. D’aquesta manera, no s’ocupen places de pàrquing

Baqueira recull aigua del desglaç primaveral per produir neu si es necessita durant la temporada d’esquí

al costat de les pistes i s’evita la circulació a les carreteres.

Aigua de primavera per fer neu

A Baqueira ja compten amb dues basses o llacs petits (situats a Orri i Bonaigua) que recullen l’aigua del desglaç primaveral que durant l’hivern utilitzen per produir neu amb els sistemes innovadors. «I estem construint una tercera bassa a Beret per arribar aproximadament al mig milió de metres cúbics d’aigua emmagatzemada per fer neu», va precisar el director comercial de l’estació d’esquí de la Vall d’Aran, Xavi Ubeira. L’estació també aplica sistemes per maximitzar l’eficiència dels remuntadors per disminuir l’estalvi energètic.

Notícies relacionades

A Port del Comte, estació que té previst obrir cap al 8 de desembre, ja apliquen també des de fa unes temporades mesures d’aprofitament màxim de l’aigua per a la producció de neu, gràcies a la tecnologia pròpia dels canons d’última generació, amb menys consum energètic i una producció de neu més gran. En el seu domini esquiable compten amb uns 250 canons que poden arribar a cobrir amb la neu que produeixen, si cal el 70% de la superfície.

A les cafeteries de les estacions d’Espot i PortAiné, s’utilitzen productes compostables, coberts, canyes, vasos i plats fets amb blat de moro i s’han retirat tots els envasos PET que venien i que tenien substituts. A més, durant els caps de setmana del desembre d’aquest any i el gener vinent està previst dur a terme, amb la intervenció d’un educador ambiental, accions de conscienciació dels clients sobre la necessitat de reciclar. A Vallter 2000 s’han adherit al projecte ‘envasos zero’ per reduir el plàstic, i es duran a terme accions de millora de l’entorn natural conjuntament amb el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser.