APOSTES

Les cases d'apostes valencianes hauran de tenir porters per impedir-hi l'entrada de menors i ludòpates registrats

Es dupliquen les multes, es tancaran locals per incompliments i hi haurà una distància mínima entre locals de 700 metres

La nova llei impedirà el cobrament de premis als bars i s'obre la porta que inclogui també les màquines escurabutxaques

zentauroepp50572703 soc juego191025140040

zentauroepp50572703 soc juego191025140040 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Les cases d’apostes al País Valencià, una de les comunitats que tenen un nombre més elevat d’aquests locals per habitant, hauran de tenir porters, «un control d’accés a peu de carrer» segons el projecte de llei aprovat aquest divendres, per evitar l’entrada de menors i de ludòpates registrats.

Al passar de falta greu a molt greu permetre l’entrada d’aquests dos col·lectius, les multes començaran a partir dels 6.000 euros i les sancions inclouen des deltancament del local per un termini de cinc anys i la inhabilitació per ser titular d’una llicència d’un màxim de cinc anys fins a també el tancament definitiu de locals.

S’espera que la tramitació parlamentària sigui ràpida i, una vegada aprovada, les empreses tindran tres mesos per adaptar-s’hi. A més, la Generalitat s’obligarà a destinar «íntegrament» la recaptació per aquestes sancions, que amb la llei de 1988 vigent és de mig milió a l’any, a polítiques socials de prevenció de la ludopatia.

De manera encara per definir, es preveu incorporar l’establimentd’un mínim de 700 metres de separació entre aquest tipus de locals per evitar l’aparició de guetos als barris i igualment respecte als centres educatius de menors.

Segons va explicar el conseller d’economia Vicent Soler, una reclamació judicial fa uns mesos ha obligat a buscar altres camins per establir aquestes distàncies físiques per agilitar l’aprovació d’una llei que ha qualificat de «prioritària» per les «condicions creixentment preocupants» del sector. El reglament es va preparar amb bastant consens en la passada legislatura, però l’avanç electoral va fer que finalment no es portés a les Corts.

Publicitat sense famosos

La vicepresidenta, Mónica Oltra, va apuntar que l’esperit de l’avantprojecte aprovat pel Consell és «protegir la posició del feble, de la persona jugadora, davant el fort, l’organitzadora i, sobretot, dels menors davant de la ludopatia i el joc descontrolat».

En aquest sentit, Soler va explicar també que han reclamat al govern central que impedeixi que famosos, especialment del món de l’esport, facin publicitat d’aquest sector i va remarcar que, tot i que hi ha d’haver «llibertat d’empresa», per ser un sector sensible hi ha d’haver també una bona regulació «perquè, si no, pot ser fins i tot un bumerang per a les empreses».

Bars sense premis

Un dels punts forts del projecte és evitar que, davant de la restrictiva nova regulació, els bars es converteixin en cases d’apostes ocultes. La idea, va dir Soler, és que «als locals que tenen altres funcions com els bars no es puguin fer activitats de joc instantani, volem evitar el premi immediat en locals generals».

Notícies relacionades

En la nota oficial es parla de «les màquines d’apostes», i el conseller va apuntar a un futur desenvolupament reglamentari, però va dir que als bars «totes les apostes tindran el mateix tractament».Va posar com a exemple «les automàtiques» o els «rasques» i, preguntat específicament per les escurabutxaques, va recordar que «el que s’ha de protegir és que aquesta màquina no la manegi un ludòpata o un menor».

Pilota valenciana

Entre les novetats del nou text hi ha que regularà per primera vegada les apostes en partides de pilota valenciana, un escenari de forta tradició d’aquest tipus de joc que mai havia estat regulat i per al qual s’estableix, seguint el camí d’altres esports tradicionals, una tributació de l’1,5% dels ingressos nets, deduïts els premis satisfets als participants.