macroestudi

Barcelona és la ciutat europea amb més consum de cocaïna

Les urbs espanyoles analitzades segons les seves aigües residuals han sigut Castelló, Madrid, Santiago de Compostel·la i València

zentauroepp48890612 bcn191002192908

zentauroepp48890612 bcn191002192908 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un macroestudi realitzat a 120 ciutats de 37 països ha aconseguit mesurar el consum de drogues analitzant les aigües residuals d’aquestes urbs i ha conclòs que Anvers, Amsterdam, Zuric, Londres i Barcelona són els llocs on més substàncies es consumeixen.

L’estudi, en el qual han intervingut nombrosos investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha analitzat la presència de quatre drogues (amfetamina, metamfetamina, èxtasi i cocaïna) a les aigües residuals generades per 60 milions de persones entre els anys 2011 i 2017. La investigació ha conclòs que la cocaïna és la droga més consumida a les ciutats del sud i l’oest del continent europeu, i que Barcelona és la ciutat espanyola on es registra un consum més elevat d’aquesta substància.

Entre les ciutats espanyoles que s’han monitorat (Castelló, Madrid, Santiago de Compostel·la i València), Barcelona és la ciutat on es registra un consum més elevat de totes les drogues, i duplica en termes generals els registres de la resta de ciutats, segons ha informat avui el CSIC.

Primer lloc internacional 

Les dades situen la Ciutat Comtal al primer lloc internacional de les ciutats monitorades en consum de cocaïna, davant de Zuric i Anvers; al vuitè lloc en consum d’èxtasi, liderat pels Països Baixos; el consum de metamfetamina liderat per Alemanya i la República Txeca està al 13è lloc; i en un lloc intermedi (33è de 65) en consum d’amfetamina, que lideren Eindhoven i Anvers.

L’estudi, les conclusions del qual s’han publicat a la revista ‘Addiction’, ha sigut liderat per Iria González Mariño, investigadora de la Universitat de Salamanca, i hi han participat també científics de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC, amb seu a Barcelona, i de les universitats de València, Castelló i Santiago de Compostel·la.

Els resultats confirmen les grans diferències que hi ha en el consum de substàncies psicoactives entre els països europeus, segons ha remarcat el CSIC en una nota de premsa. La cocaïna és la droga dominant a les ciutats del sud i oest d’Europa (Suïssa, Itàlia, França, Espanya i Regne Unit), i el seu consum ha experimentat un gran augment a la majoria de les localitats monitorades. 

Bèlgica i als Països Baixos s’observa un important consum de cocaïna i d’amfetamines, una substància que s’ha popularitzat en aquests països i al nord d’Europa. El consum de metamfetamina, tot i que és menor al de les altres quatre drogues estudiades, és especialment elevat en països de l’est (Eslovàquia, la República Txeca i est d’Alemanya) i s’està expandint al nord i al centre d’Europa. 

Anàlisi de l’aigua 

Notícies relacionades

La investigació ha corroborat també que l’èxtasi ha experimentat un augment al llarg del període estudiat (entre el 2011 i el 2017). D’altra banda, a diferència del que passa a Europa, el consum de metamfetamina domina a les ciutats de l’Amèrica del Nord (Estats Units i Canadà) i a Austràlia, a Nova Zelanda i a Corea del Sud, amb nivells mitjans que superen amb escreix els estimats a Europa de l’est.  A l’Amèrica del Sud (Colòmbia i Martinica), la cocaïna és la substància dominant, segons revelen les aigües residuals procedents de les seves ciutats.

L’anàlisi d’aigües residuals permet monitorar el consum de drogues a nivell de població i en un temps pràcticament real, han destacat els investigadors que han participat en l’estudi. Mitjançant l’anàlisi de l’aigua d’entrada d’una estació depuradora d’aigües residuals, i a partir de la concentració de la droga o dels metabòlits que s’excreten a l’orina, es pot estimar la quantitat de droga consumida per la població. 

Temes:

Drogues