NARCOTRÀFIC

Boye, en llibertat sense cautelars després de declarar per blanqueig relacionat amb Sito Miñanco

La jutge va ordenar l'expurgació de tota causa no relacionada amb el narcotraficant, com la de Puigdemont

La fiscalia havia demanat compareixences quinzenals, però sense prohibició de sortir del país

boye-efe

boye-efe

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La jutge de l’Audiència Nacional María Tardón no ha imposat cap mesura cautelar a l’advocat Gonzalo Boye, a qui va prendre declaració per un delicte de blanqueig de capitals vinculat amb el narcotraficant gallec José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco, que havia sigut el seu client fins fa unes setmanes. Al final de la compareixença, el mateix lletrat va explicar que la Fiscalia Antidroga va demanar que se li imposessin compareixences quinzenals, però sense prohibició de sortir del país, cosa que la magistrada va rebutjar per veure-ho incongruent.

La imputació ha aixecat certa expectació per ser Boye advocat de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i de l’actual president, Quim Torra. I el lletrat en certa manera la va alimentar al respondre a la pregunta de si creia que tot estava relacionat amb un «vull entendre que no».  

Fonts jurídiques van afegir que tant la jutge com la lletrada de l’administració de justícia (abans secretària judicial) es van cuidar molt d’expurgar del procediment qualsevol dada relacionada amb assumptes aliens al de Miñanco. Aquest dilluns la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) va registrar durant 15 hores el seu domicili i despatx professional per fer un clonat del seu telèfon mòbil i del seu correu electrònic. 

Boye va assegurar que no tenia res a veure amb el delicte imputat. «La gent pot disparar el que vulgui contra mi, però no trobarà cap indici de criminalitat perquè no n’hi ha», va assegurar als mitjans. Va explicar que la seva citació respon a «uns contractes amb uns pagarés» que s’havien utilitzat el 2015 per a la recuperació davant del servei encarregat de lluitar contra el blanqueig de capitals (Sepblac) de 900.000 euros intervingut el febrer del 2017 a uns colombians a l’aeroport madrileny de Barajas.

En la via penal

Llavors tot va quedar en el pagament d’una multa administrativa, però ha acabat en la via penal quan va ser relacionat amb Miñanco, que es va detenir de nou el febrer del 2018, junt amb els colombians que van intentar emportar-se els diners. Un d’ells és qui va declarar davant de la jutge que Boye els va ajudar a proporcionar la documentació amb què es va tractar de demostrar la licitud dels diners.

A més del lletrat, també van declarar aquest dimecres davant de la jutge dues de les persones que van firmar dos dels contractes utilitzats en l’operació. Quan el Sepblac va assenyalar que aquesta documentació ja s’havia utilitzat per demostrar la licitud d’altres euros, el lletrat s’hi va reunir en una cadena de restauració per a informes i demanar una altra documentació justificativa.

Boye ho nega 

El mateix Boye va publicar aquest dimarts una sèrie de comentaris en el seu compte personal de Twitter assegurant que no té «cap relació amb el blanqueig» ni amb l’«organització criminal relacionada amb el narcotràfic» que lidera Situat Miñanco, informa Europa Press.

Notícies relacionades

El lletrat ha explicat que el registre a casa seva es va centrar en «copiar correus electrònics i abocar tota la informació» del seu telèfon mòbil. «Res relacionat amb el motiu anteriorment exposat», això és, amb el blanqueig de capitals procedents del narcotràfic, ha remarcat. En aquesta sèrie de tuits, Boye ha aprofitat per garantir que continuarà exercint la defensa de Puigdemont i que continua «determinat en la defensa dels drets humans i en la lluita contra l’abús d’autoritat i la vulneració dels drets fonamentals».

«En cap cas ens faran retrocedir en la defensa dels drets i llibertats de Catalunya. «Defensem i defensarem els exiliats i presos polítics catalans, i qui faci falta, amb la mateixa determinació i convicció que ho hem fet fins ara».