VIOLÈNCIA masclista

Un home mata la seva ex davant de la seva filla d'11 anys a Dénia

L'arrestat va accedir a la vivenda a través del balcó, va degollar la dona i va demanar a la menor que avisés la Policia

El presumpte assassí tenia una ordre d'allunyament per una condemna per maltractament i una denúncia per no complir-la

machismo

machismo / CURTO DE LA TORRE (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Elena, unadona russa de 44 anys, ha sigut assassinada aquest dimarts a la matinada a Dénia (Alacant) al ser degolladaal pis on viviaamb la seva filla d’11 anys, que, acompanyada d’una veïna, va ser qui va alertar els serveis d’emergència. Amb aquesta nova víctima, 49 dones han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya entre l’1 de gener i el 22 d’octubre d’aquest any, la qual cosa supera les 48 víctimes mortals de tot el 2018.

La seva exparella, un home de 54 anys, també de nacionalitat russa, ha sigut detingut com a presumpte autor dels fets a la mateixa vivenda. El presumpte assassí tenia una ordre d’allunyament després d’haver sigut condemnat en ferm per maltractament en un jutjat penal 3 de Benidorm el mes de febrer passat per dos delictes de violència de gènere contra la dona morta i la seva filla a l’haver-les agredit al domicili que llavors compartien el 31 de desembre del 2017 i el 2 de gener del 2018.

L’ara detingut tenia prohibit durant un any i un dia acostar-se a menys de 300 metres de la víctima i comunicar-se amb ella, i actualment hi havia obert un procediment al jutjat de Dénia pel trencament d’aquesta ordre i per amenaces. Per aquests motius estava inclosa en el sistema de vigilància Viogen amb risc mitjà.

El succés s’ha produït aquesta matinada a la casa de la dona, a l’avinguda de València d’aquesta localitat alacantina. Segons les primeres informacions, l’homehauria accedit a la vivenda a través del balcó cap a les 4.30 hores ili hauria tallat el coll amb un ganivet.

Els crits de la dona al ser atacada han alertat els veïns, que han trucat al 112. Poc després,la menor ha fet una segona trucada de socors, però quan la Policia i els sanitaris han arribat al lloc dels fets han detingut el presumpte assassí però ja no han pogut fer res per salvar la vida de la dona, que tenia ferides defensives a les mans.

L’home, que podria haver admès els fets, va ser traslladat als calabossos de la Policia Nacional i espera passar a disposició judicial. Segons va informar el comissari provincial d’Alacant, l’agressor va comprar dilluns el ganivet i l’escala amb la qual va accedir al pis, fet que podria implicar premeditació, i hauria sigut ell qui hauria instat la menor a trucar a la Policia.

La víctima 49 aquest any

49 dones han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles a Espanya entre l’1 de gener i el 22 d’octubre d’aquest any, xifra que supera les 48 víctimes mortals de tot el 2018, any en què es va registrar la xifra més baixa de crims masclistes des del 2003.

Notícies relacionades

Els assassinats aquest diumenge d’una dona de 40 anys a La Zubia (Granada), d’una jove de 25 anys a Vic i, aquest dimarts a la matinada, d’una altra dona de 44 anys a Dénia (Alacant) –la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere ha confirmat la naturalesa masclista del crim– eleven a 49 la xifra de víctimes quan encara no ha acabat octubre.

Tres casos encara s’investiguen

Des del 2003, quan va començar a elaborar-se l’estadística, 1.024 dones han sigut assassinades per les seves parelles o exparelles i, des del 2013, 30 menors han sigut víctimes mortals de la violència vicària exercida pels seus pares o les parelles de les seves mares i 267 més han quedat orfes, 37 des de principis d’any.